Žene preduzetnici sve hrabrije i otpornije na krizu

06.10.2022

11:07

0

Da ne bude „ženskog“ i „muškog“ preduzetništvo je pitanje razvoja i ekonomije i društva, istaknuto na skupu u Beogradu

Žene preduzetnici sve hrabrije i otpornije na krizu
Zorana Mihjalović Tanjug Zoran Radovanović - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Aktuelna ekonomska kriza pokazala je da su ženska preduzeća otporna i da više ne igraju na sigurno, već biraju pametne poslovne strategije. Rezultati istraživanja s kraja 2021. godine pokazuju da je samo jedna ženska firma u Srbiji najavila da će biti zatvorena zbog negativnih efekata krize, dok su sve druge uspešno prošle kroz sve probleme kovid krize, istakla je Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena na početku dvodnevnog skupa „Žensko preduzetništvo - povežite se za pokretanje i unapređenje svog biznisa“ u Privrednoj komori Srbije (PKS),

- To znači da se ubrzano digitalizuju da inoviraju i da biraju strategije koje im omogućavaju održivost. Jedna od pametnih strategija koje žene biraju jeste i umrežavanje, zbog čega smo danas ovde. Veliko mi je zadovoljstvo što su sa nama 150 ženskih preduzeća iz Srbije i regiona. Očekujem da će ona kroz umrežavanje razvijati svoje poslove - navela je Popovićeva.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je na otvaranju skupa da je ta tema važna ne samo za rodnu ravnopravnost, već za privredni razvoj jedne države.

- Što je više žena zaposleno i što više njihovih preduzeća nastaje i opstaje, pogotovo u ovakvim vremenima, to je bolje celom društvu - izjavila je Mihajlovićeva.

Ocenila je da najveći broj žena osniva svoja preduzeća u iznudici, jer nisu imale prilike da se negde drugde zaposle.

- Bez obzira na to, država je stvorila osnove da žene mogu da se bave preduzetništvom, ali je i dalje mnogo diskriminacije na tržištu rada, u poslovanju kompanija koje vode žene i opstajanju njihovih biznisa - rekla je potredsednica vlade.

Navela je da je svrha konferencije umrežavanje poslovnih žena, da razgovaraju o problemima i o budućnosti razvoja ženskog preduzetništva.

- Naša vizija je da u budućnosti ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu, već da u budućnosti oni imaju jednake uslove da se bave poslom i da onda govorimo samo o preduzetništvu - naglasila je Mihajlovićeva.

Regionalna direktorka za Evropu i centralnu Aziju agencije UN Women, Alija el Jasir, rekla je da je organizacija koju predvodi zajedno sa strateškim partnerima, Koordinacionim telom, Vladom Srbije, PKS-om, Udruženjem poslovnih žena i EU posvećena unapređenju ženskog poslovanja.

- Veoma je važno da podržimo žensko preduzetništvo. Žene su često nevidljive, ali su deo ukupne privrede i važne su ne samo za društvenu dobrobit, već za privredni razvoj i oporavak nakon kriza, kao što je bila pandemijska i druge krize s kojima se ovaj region suočava - rekla je el Jasirijeva.

Direktorka sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić izjavila je da je u Srbiji 31 odsto ženskih preduzeća i da komora intenzivno radi na unapređenju ženskog preduzetništva i povećanju njihovog broja, jer se žensko preduzetništvo smatra snažnim resursom novog zapošljavanja, koji treba iskoristiti na što bolji i kvalitetniji način.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike