Smanjujemo gubitke na mreži: Francuzi pomažu u energetici Srbije

22.11.2022

12:07

0

Francuska ekspertiza značajna za Zelenu tranziciju Srbije, istakla ministarka Đedović

Smanjujemo gubitke na mreži: Francuzi pomažu u energetici Srbije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Razvoj nekoliko zajedničkih projekata sa Francuskom izuzetno je značajan za dalji razvoj srpskog energetskog sektora, pre svega jačanje distributivne mreže, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović, na poslovnoj konferenciji "Zelena tranzicija" koju organizuje Srpsko-francuska privredna komora u Srbiji.

- Radimo na projektu automatizacije srednjenaponske distributivne mreže, koja treba da osigura pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom, daljinsko upravljanje mrežom, brže lokalizovanje kvarova i popravke. Ovaj značajan projekat automatizacije smanjiće značajno gubitke u mreži - kazala je Ðedovićeva.

Srbija visokozavisna od uglja

Ministarka Đedović je naglasila da Srbija, pored Poljske, najviše u Evropi zavisi od uglja, koji je kao energent zastupljen sa 64 odsto.

Ministarka je navela je da bi postavljanje solarnih panela na samo 10 odsto raspoložive površine krovova bila značajna promena, i da se intenzivno radi na unapređenju zakonskih regulativa.

Kako je kazala, Srbija ima veliki potencijal kada je u pitanju geotermalna energija i u tom smislu će razmena stručnog iskustva sa Francuskom, koja je vodeća evropska zemlja u oblasti te vrste energije, biti izuzetno značajno.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da Srbija mora da usvoji nacionalni klimatski energetski plan, koji će postaviti najambicioznije ciljeve u pogledu integracije održivih izvora energije i energetske efikasnosti.

- Francuska podržava i podstiče ove tranzicije, a mnoge naše kompanije nude priznatu ekspertizu u svim sektorima o čemu će biti reci danas na konferenciji - rekao je Košar.

Cilj današnje konferencije "Zelena tranzicija" je usaglašavanje srpske privrede sa zelenom agendom EU, kaže predsednik francusko-srpske komore Dragan Stokić i dodaje da će na današnjoj konferenciji srpske i francuske kompanije razmeniti vredna iskustva i mišljenja.

Generalni direktor kompanije „MPC Propertiz“, Maksens Liagr, ističe da je neophodno udruživanje snaga između država, javnog i privatnog sektora kako bi se smanjio štetni uticaj klimatskih promena.

- Svako mora doneti svoj kamen u zgradu i doprineti onoliko koliko je potrebno da se vidi stvarna promena. To je ono što pokušavamo da uradimo u kompaniji „MPC“ razvijajući naše poslovne zgrade i tržne centre u skladu sa najzahtevnijim ekološkim standardima - rekao je Liagr.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike