Prva pametna brojila do 2025. godine: "Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži oko 200 miliona evra"

14.09.2021

12:35

0

Autor: M.P.

Izvor: Tanjug

Ovo je samo početak modernizacije

Prva pametna brojila do 2025. godine: "Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži oko 200 miliona evra"
Pixabay/Gerd Altmann

Prva pametna brojila  trebalo bi da budu uvedena do 2025. godine s ciljem smanjenja gubitka na distributivnoj mreži, emisije ugljen-dioksida i obezbeđivanja kvalitetnijeg snabdevanja električnom energijom.

Čačak, Niš i Kraljevo biće prvi gradovi koji će moći da se pohvale pametnim brojilima, čija je vrednost 40 miliona evra.

Pročitajte još:

Potpisivanju Ugovora o zajmu između Vlade Srbije i EBRD, kao i Ugovora o garanciji države da će taj projekat biti urađen, prisustvovala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da Srbija pravi gubitke u distributivnoj mreži u iznosu od oko 200 miliona evra i dodala da je instaliranje pametnih brojila jedan od načina da se ti gubici smanje.

Mihajlović je najavila da će biti i druge faze projekta u koji će biti uloženo još 40 miliona evra.

– Ovo je početak kada govorimo o modernizaciji distributivne mreže, mnogo novca je još potrebno uložiti u distributivnu mrežu kako bi svaki deo Srbije imao stalno napajanje – rekla je ministarka.

Ističe da to najbolje znaju građani Srbije koji imaju problem sa čestim nestankom struje.

Pročitajte još:

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak ministarke Mihajlović sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Šarlot Ruhe, na kojem je bilo reči o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti