U decembru 10.000 mladih u Srbiji dobija posao!

23.11.2021

13:21

0

U toku je treća faza programa "Moja prva plata" kada poslodavci obavljaju selekciju zainteresovanih kandidata za pozicije koje su tražili

U decembru 10.000 mladih u Srbiji dobija posao!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je danas Tanjugu da bi 10.000 mladih ljudi sledećeg meseca trabalo da potpiše ugovor o zaposlenju na devet meseci, u okviru programa "Moja prva plata".

Martinović navodi da je u toku treća faza tog programa kada poslodavci obavljaju selekciju zainteresovanih kandidata za pozicije koje su tražili.

- Sada sve zavisi od ličnih razgovora poslodavaca i kandidata. Za 10.000 mesta prijavilo se 13.000 mladih ljudi, tako da verujem da poslodavci neće imati problema da nađu odgovarajuće i kvalitetne kadrove. Mi apelujemo na njih da to urade što pre kako bi u decembru mogli da potpišemo ugovore koji će trajati devet meseci, a očekujemo da im poslodavci i posle tog roka produže ugovore - poručio je Martinović.

On je podsetio da je program "Moja prva plata“ započet 2020. godine, a zatim i nastavljen sledećih godina. Namenjen je mladima do 30 godina sa završenom najmanje srednjom školom. Martinović je istakao da je "Moja prva plata“ samo jedan od više programa NSZ u pomoći nezaposlenim osobama.

- Najatraktivniji su programi finansijske podrške za nezaposlene i poslodavce, gde uključujemo teže zapošljive kategorije. Svakako su tu programi profesionalne orijentacije, planiranje karijere, sajmovi zapošljavanja, klubovi za traženje posla - naveo je Martinović.

On je dodao da, procenjujući nedostatak određenih profila na tržištu rada, NSZ svake godine omogućava programe dodatnog obrazovanja dokvalifikacije ili prekvalifikacije za nezaposlene.

- Često su to programi za nezaposlene nezavisno od struke koju poseduju. Međutim, naše obuke traju do šest meseci tako da ne možemo da govorimo o nekakvoj radikalnoj prekvalifikaciji, ukoliko građani već ne poseduju neka znanja o budućem zanimanju - istakao je Martinović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike