Francusko-kineski motori na struju: Reno i Džili prave zajedničku firmu

08.11.2022

09:03

0

Francuski proizvođač u ofanzivi na partnere sa azijskog tržišta - saradnju sa Kinom i Japanom

Francusko-kineski motori na struju: Reno i Džili prave zajedničku firmu
Reno - Copyright Profimedia

Francuski „Reno“ i kineski „Džili“ (Zhejiang Geely Holding Group) najavili su danas osnivanje zajedničkog preduzeća sa pola-pola učešćem, koje će snabdevati motorima njihove brendove na benzinski pogon i modele s hibridnom tehnologijom, kao i druge proizvođače automobila.

Ovo je najnoviji u nizu koraka koje je francuska kompanija preduzela u okviru kompleksnog restrukturisanja, prenosi Rojters.

Pored širenja svog poslovanja s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na električne automobile, „Reno“ nastoji da obnovi savez sa japanskim „Nisanom“ s ciljem da ubedi partnera da investira u njegovu novu električnu jedinicu.

„Renoovo“ zajedničko preduzeće sa Kinezima zapošljavaće 19.000 ljudi u 17 fabrika i tri centra za istraživanje i razvoj, saopštile su dve kompanije, dodajući da očekuju da će postići finalni sporazum i pokrenuti novu kompaniju 2023. godine.

Preliminarni sporazum dolazi nakon najmanje tri meseca pregovora i neobavezujući je, rekao je za Rojters jedan izvor upoznat sa uslovima sporazuma.

Nova firma će biti smeštena u Londonu. Dve kompanije nisu u saopštenju navele detalje i druge finansijske uslove, ali su otkrile da će novo preduzeće, kada proradi, imati kapacitet za isporuku oko pet miliona motora i hibridnih sistema godišnje.

„Reno“ i „Džili“ već imaju zajedničko preduzeće u Južnoj Koreji.

„Džili“ je vlasnik kineskih brendova „Geely Auto“, „Geometry“, „Maple“ i „Zeekr“ ali i nekih evropskih “Volvo Cars“, „Polestar“, „Lynk & Co“, „Proton“ i „Lotus“, kao i „London EV Company“, „Ouling Auto“...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike