Sve toplane rade, nema smanjivanja temperature

02.11.2022

15:34

0

Toplane po Srbiji otklanjaju sitne kvarove ali svi sistemi su u pogonu

Sve toplane rade, nema smanjivanja temperature
Konačno topli radijatori - Copyright Profimedia

Sve toplane u zemlji isporučuju toplotnu energiju potrošačima bez većih problema i da se neće smanjivati temperatura u stanovima i poslovnim prostorima, rekao je direktor poslovnog udruženja "Toplane Srbije“ Dejan Stojanović.

On je naglasio da neće biti smanjivana temperatura u zagrevanom prostoru i precizirao da je takva mera pominjana samo u slučajevima gde se prostor zagreva iznad propisane temperature.

- Sve što smo pričali o potencijalnom smanjenju temperature grejanog prostora se odnosi na ono gde je bilo 23, 24 stepena, a ne da se sa 19 stepeni spušta na 17 ili 16 stepeni, jer će u tom slučaju ljudi da se dogrevaju na električnu energiju, što nam nije cilj, jer elektro i toplansko snabdevanje moraju da rade sinhronizovano kako bismo imali stabilnost sistema - objasnio je Stojanović.

On kaže da su sve toplane jutros počele sa isporukom toplotne energije, samo je u nekoliko gradova bilo sitnijih problema koji su otklanjani u toku dana.

- Radi se uglavnom o problemima na šahtovima ili cevima distributivne mreže. Isporuka se odvija kontinuirano i u skladu sa propisima o načinu snabdevanja potrošača toplotnom energijom - rekao je Stojanović za Tanjug.

Napomenuo je da je propisana temperatura u zagrevanom prostoru između 19 i 21 stepen Celzijusa i da će isporuka grejanja biti obustavljena u slučaju povećanja spoljnih temperatura.

- Kratkoročna prognoza za nekoliko narednih dana kaže da će već od vikenda početi niže temperature, tako da će isporuka toplotne energije biti kontinuirana - naveo je Stojanović.

Obezbeđene rezerve gasa i mazuta

Naglasio je da su obezbeđene dovoljne količine gasa, mazuta i lož ulja za sve kotlarnice u zemlji.

- Što se tiče prirodnog gasa, skladišta u Banatskom Dvoru i Mađarskoj su puna, toplane su obezbedile dovoljne količine zaliha mazuta i lož-ulja i nešto su ih i povećale tokom oktobra, tako da sada imamo stabilnu situaciju, ukoliko ugovoreno količine gasa budu ulazile u državu - rekao je Stojanović.

Precizirao je da su toplane nabavile količine mazuta i lož-ulja koje su dovoljne za 25 do 30 odsto grejne sezone, ali i dodao kako se ostatak zaliha nalazi u državnim skladištima.

- Nešto se nalazi u operativnim, nešto u robnim rezervama. Imamo jako dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i sa Vladom. Takvu smo situaciju imali i prošle godine, kada smo brzo reagovali prema nekim toplanama koje nisu imale dovoljno energenata, poput Zaječara, pa su obezbeđene neophodne količine - rekao je Stojanović .

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike