Zasad još ništa od prave recesije: Američka ekonomija porasla 2,6 odsto u trećem kvartalu

28.10.2022

07:19

0

Američka ekonomija je porasla u trećem kvartalu, oporavljajući se nakon pada u prvoj polovini ove godine

Zasad još ništa od prave recesije: Američka ekonomija porasla 2,6 odsto u trećem kvartalu
times-square-g1f0e85511_1280 - Copyright Profimedia

Američki BDP beleži rast ali postoje naznake da privatna potrošnja, koja pokreće privredu SAD, počinje da posustaje, javljaju svetski mediji.

Bruto domaći proizvod (BDP), najšira mera ekonomske aktivnosti, porastao je po godišnjoj stopi od 2,6 odsto tokom trećeg kvartala, prema prvim procenama Kancelarije za ekonomske analize objavljenim sinoć, prenosi CNN.

To je zaokret u odnosu na pad od 1,6 procenata u prvom kvartalu godine i negativnog rezultata od 0,6 posto u drugom. Ekonomisti su predviđali rast u periodu jul-septembar od 2,4 procenta, prema anketi „Refinitiva“.

Američki predsednik Džozef Bajden je pozdravio oporavak BDP-a, ocenivši da je to „još jedan dokaz da naš ekonomski oporavak nastavlja da napreduje“.

Mada poslednji podaci potvrđuju da Sjedinjene Države trenutno nisu u recesiji, ekonomisti upozoravaju da najnoviji izveštaj o BDP-u ne znači da ona nije neizbežna.

Znatan deo privrednog rasta podstaknut je uravnoteženjem uvoza i izvoza, pri čemu je u SAD isporučeno manje strane robe jer se potrošnja stanovništva okrenula sa kupovine nameštaja, bicikala i druge trajne robe, koja je bila podstaknuta pandemijom, na putovanja i izlaske u restorane.

Privatna potrošnja je porasla u trećem tromesečju za 1,4 odsto na godišnjem nivou, što, iako bolje od očekivanog, predstavlja usporavanje u odnosu na prva dva kvartala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike