Zima stegla, nemamo dovoljno struje: Loš ugalj povećava uvoz

25.01.2022

11:45

0

Država će obezbediti dodatni uvoz struje zbog povećane potrošnje električne energije, rečeno je danas na sednici vladine Radne grupe

Zima stegla, nemamo dovoljno struje: Loš ugalj povećava uvoz
Copyright Pixabay

Proizvodnja u srpskim termoelektranama nije dovoljna da podmiri povećane potrebe građana i privrede za električnom energijom. Termokapaciteti rade slabije jer niti ima dovoljno uglja, a i onog što ima je male kalorične vrednosti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Potrošnja električne energije zbog hladnog vremena danas u 10 sati iznosila je 5.880 megavata a planirana potrošnja, prema podacima aplikacije „Elektromreže Srbije“ Energy Flux, u trenutku preseka iznosila 5.827 MW, tako da postoji odstupanje minus 0,9 odsto.

Uvoz struje je iznosio 809 megavata, a planiran je na nivou od 810 MW.

Prema navedenim podacima, domaći energetski kapaciteti proizvode 4.993 MW struje. Kada je reč o proizvodnji struje u zemlji, termokapaciteti proizvode 2.847 MW, hidro 2.060 MW, vetrokapaciteti devet megavata i gasni 77 MW.

Sistem je stabilan

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije je rečeno da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.

Kako je rečeno iz EDS-a (Elektrodistribucije), distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova.
Prenosni sistem, takođe, funkcioniše bez većih problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo.

Isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji je stabilna.
Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici „Srbijagasa“, „EPS-a“, „EMS-a“, „Elektrodistribucije“, „Naftne industrije Srbije“, Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, Javno komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, „RB Kolubara“, „Transportgasa“, JP PEU „Resavica“ i preduzeća „Srbija kargo“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike