Nisan u Rusiji ustupljen Moskvi: Japanci imaju pravo otkupa

11.10.2022

10:21

0

Imovina japanskog proizvođača automobila preći će u vlasništvo Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo industrije i trgovine u Moskvi, izveštava Rojters

Nisan u Rusiji ustupljen Moskvi: Japanci imaju pravo otkupa
profimedia-0271772210 - Copyright Profimedia

- Ruski „Nisan Manufakturing“ prenosi svoju imovinu na državu i to je posao od velikog značaja za industriju - naveo je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov u saopštenju.

Iz Nisana su objavili da su odlučili da napuste rusko tržište i da očekuju gubitak od oko 100 milijardi jena (687 miliona dolara) od ovog transfera.

Prodaja imovine ruskoj državnoj kompaniji „NAMI“ će uključiti „Nisanove“ proizvodne i istraživačke pogone u Sankt Peterburgu, kao i njegov prodajni i marketinški centar u Moskvi.

Izvor upućen u ovaj posao rekao je da je za „Nisanovu“ imovinu plaćena "simbolična suma".

Rusko ministarstvo je dodalo da će „Nisan“ imati opciju da otkupi svoju imovinu u roku od šest godina, navodi Rojters.

Ovo je postao uobičajen način da se „zapadne“ firme, koje su pod velikim pritiskom javnosti kod kuće ali i pred nesavladivim preprekama poslovanja zbog sankcija, privremeno „izvuku“ sa ruskog tržišta. Slično "Nisanu" je, recimo, postupio i njegov partner "Reno".

Karakteristično je da se firme ustupaju lokalnim partnerima ili državi ali uz mogućnost da se imovina brzo vrati kad se stvari, po završetku ukrajinsko-ruskog rata i sankcija Zapada, smire.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike