24sedam istražuje: Koliko aranžmana smo imali sa MMF i u čemu su nam oni pomogli

16.10.2020

05:26 >> 07:29

0

Poslednji aranžman sa MMF-om, sklopljen 2018. godine, ističe u januaru, a Srbija razmatra nastavak saradnje

24sedam istražuje: Koliko aranžmana smo imali sa MMF i u čemu su nam oni pomogli
Copyright Predstavnici MMF-a na sastanku u Vladi Srbije prilikom sklapanja poslednjeg aranžmana sa Srbijom, u julu 2018. godine; ATA Images

Misija MMF-a, koju predvodi Jan Kejs Martejn, završava danas onlajn posetu Srbiji, tokom koje su zajednički pretresane srpske finansije i ocenjivane reforme.

Kako se moglo čuti od zvaničnika Vlade Srbije, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, MMF je pozitivno ocenio ekonomsku situaciju, a čak je i revidirao prognozu rasta BDP-a. Tako je umesto pada od tri odsto, najnovija procena MMF-a da će srpska privreda ove godine imati pad od samo 1,5 odsto, i da će to biti najbolji rezultat u Evropi, kao i da ima prostora za povećanje plata u javnom sektoru.

Takođe, Vučić je u razgovoru sa šefom delegacije Martejnom rekao da Srbija želi novi aranžman sa tom institucijom, i da bi on značio sigurnost i bolju poziciju naše zemlje na međunarodnom finansijskom tržištu.

S obzirom na to, 24sedam je istražio koliko smo od 2000. godine do sada sklopili aranžmana sa ovom međunarodnom institucijom, pod kojim uslovima i šta su nam oni doneli. Naime, od ukupno sedam različitih aranžmana sa Fondom, prvi je dogovoren već krajem 2000. godine, poslednji 2018. godine, a evo kako su izgledali.

Hitna pomoć od 167 miliona

Krajem decembra 2000. godine, kako se navodi na sajtu Narodne banke Srbije, odobrena je Hitna postkonfliktna pomoć u iznosu od 167,19 miliona evra kao podrška programu ekonomske stabilizacije i obnavljanju institucija i administracije SR Jugoslavije. Iz ovih sredstava SR Jugoslavija je otplatila zajam za premošćavanje u iznosu od 144,6 miliona evra, koji su joj odobrile Švajcarska i Norveška, za izmirenje finansijskih obaveza prema MMF-u.

Drugi dil već 2001. godine

Sledeći aranžman, kao stend-baj, zaključen je u junu 2001. u iznosu od 293,7 miliona evra, i to kao finansijska podrška daljim makroekonomskim i strukturnim reformama.

– Odobrena sredstva su iskorišćena u četiri jednake tranše, a otplaćena su u periodu od marta 2004. do maja 2006. godine – navodi se na sajtu NBS.

Novac od MMF-a je povlačen i zbog otplate duga prema poveriocima Pariskog kluba; Foto: Profimedia

Za otplatu duga Pariskom klubu

Već sledeće godine u maju odobren je trogodišnji tzv. aranžman za produženo finansiranje, u ukupnom iznosu od 909,4 miliona evra, kojim je podržan ekonomski program stabilizacije i reformi. Odobrena sredstva su, kako ističe NBS, u potpunosti iskorišćena u 12 tranši, a prevremeno su otplaćena tokom 2006. i 2007. godine.

– Zaključivanje ovog aranžmana posebno je značajno jer je omogućilo realizaciju prve faze smanjenja duga prema poveriocima Pariskog kluba u iznosu od dve milijarde dolara, kao i uspešan završetak aranžmana i preostali otpis od 15 odsto reprogramiranog duga prema poveriocima Pariskog kluba u vrednosti od oko 700 miliona dolara – istaknuto je na sajtu NBS.

Zbog krize uzeli tri milijarde

Srbija je naredni dogovor sa MMF-om imala u januaru 2009, kada je zaključen stend-baj aranžman vredan 400,3 miliona evra. Ovaj aranžman je, kako kažu u NBS, usled neočekivanog pogoršanja spoljnog finansijskog okruženja, zbog ekonomske krize, povećan u maju 2009. na 2,94 milijardi evra. Kako se dodaje, od odobrenih sredstava iskorišćeno je ukupno 1,54 milijarde evra, a aranžman je uspešno okončan u aprilu 2011. godine.

Odstupanje i prekid aranžmana

Nakon toga je, peti po redu, aranžman sklopljen krajem septembra 2011, i to kao osamnaestomesečni stend-baj aranžman iz predostrožnosti, u iznosu od 1,1 milijardi evra.

– Ovaj aranžman zaključen je u cilju očuvanja makroekonomske i finansijske stabilnosti u zemlji i poboljšanja investicione klime. Prva revizija aranžmana u februaru 2012. nije okončana pozitivno zbog odstupanja od dogovorenog fiskalnog programa, a odobrena sredstva nisu iskorišćena – navodi se na sajtu NBS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove nedelje je putem video-linka razgovarao sa predstavnicima MMF-a; Tanjug

Uspešna fiskalna konsolidacija

Krajem februara 2015. Srbiji je odobren novi stend-baj aranžman u trajanju od 36 meseci u iznosu od 1,2 milijarde evra, kao podrška dogovorenom ekonomskom programu za period od 2015. do 2017. godine.

– Aranžman je zaključen iz predostrožnosti, što znači bez namere da se odobrena sredstva koriste, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje. On je uspešno okončan krajem februara 2018. godine – istaknuto je na sajtu NBS.

Kako su dodali, sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa ostvareni su ciljevi u pogledu postizanja makroekonomske ravnoteže, uz uspešno sprovedenu fiskalnu konsolidaciju, unapređenje finansijskog sektora, jačanje konkurentnosti i privrednog rasta. Sredstva koja su bila na raspolaganju nisu korišćena.

Savetodavni karakter

Poslednji program, i to samo savetodavni, poznat pod nazivom “čuvarkuća”, ističe u januaru 2021. godine, a MMF ga je odobrio u julu 2018. godine, uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike.
– Program predstavlja kontinuitet u odnosu na stend-baj aranžman iz predostrožnosti koji je Srbija uspešno završila u februaru 2018. Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda – naglašavaju u NBS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike