Analiza gasne bezbednosti u Srbiji: Urađeno je sve što je bilo moguće kako bismo se pripremili za ovu zimu - ipak, nismo 100 odsto sigurni!

27.09.2022

13:20

0

Kada bismo ovako gledali, da sve bude održivo, u ovom trenutku mi bismo mogli da kažemo - sve je u redu

Analiza gasne bezbednosti u Srbiji: Urađeno je sve što je bilo moguće kako bismo se pripremili za ovu zimu - ipak, nismo 100 odsto sigurni!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Kada je gasna bezbednost u pitanju, urađeno je sve što je bilo moguće kako bismo se pripremili za ovu zimu, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Pred otvaranje 14. Naftnog foruma, podsetila je da imamo sporazum sa Ruskom Federacijom i samo jedno domaće skladište gasa koje je sa srpske strane puno, te da smo iznajmili skladište u Mađarskoj, gde već sada imamo oko 380 miliona kubnih metara gasa.

- Kada bismo ovako gledali, da sve bude održivo, u ovom trenutku mi bismo mogli da kažemo - sve je u redu. Ali mislim da danas nijedan ministar energetike u Evropi ne može da kaže da smo 100 posto sigurni - poručila je ona.

Dodala je da ukoliko se nešto desi, postoji određeni krizni plan.

- Postoji mogućnost supstitucije, zato smo nabavili druge energenate, za situaciju da se nešto desi - rekla je ona.

Profimedia
 

Ukazala je na značaj završetka interkonekcije Niš - Dimitrovgrad i, u novembru, zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom, da bi Srbija u 2023. godini mogla kroz tu interkonekciju da ima minimum 1,4 milijarde kubnim metara gasa.

- To je nešto što će nam sledeće godine sigurno dati sigurnost i stabilnost. Već razgovaramo da sa Albanijom o tome da učestvujemo u izgradnji LNG terminala - rekla je ona.

Podsetila je da Srbija nema gas i da je morala da ga nabavlja od drugih, i dodala da nismo morali da dođemo u situaciju da budemo zavisni od samo jedne države.

- Ali nismo samo mi, nego su i druge države bile. Na nama je da to diversifikujemo - poručila je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike