Gas ponovo poskupljuje: Putin pogurao cene naviše

21.09.2022

07:33

0

Autor: 24sedam

Cene gasa u Evropi ponovo su krenule uzlaznom putanjom nakon najava mobilizacije u Rusiji

Gas ponovo poskupljuje: Putin pogurao cene naviše
Ilustracija - Copyright Profimedia

Trgovci gasom u Evropi su nervozni i cene je ponovo promenila smer kretanja. Sa pada cene, koji je prouzrokovan tempo punjenja skladišta boljim od očekivanog, sada smo ponovo u uzlaznom trendu. Strah od zime se povampirio a ozbiljne najave stižu iz Rusije gde je Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju zbog poraza vojske u ukrajinskoj operaciji.

To što su skladišta rezervi gasa gotovo puna nije zasad mnogo pomoglo i cena fjučersa je na ICE berzi skočila 6,6 odsto juče i danas je na na nivou od 200 evra za megavatčas, izveštava Blumberg.

Nesigurnost na tržištu gasa Evrope podstiču i vesti iz Nemačke i Britanije. Nemačka vlada je odlučila da nacionalizuje najvećeg distributera gasa „Juniper“ (Uniper SE), kako bi sprečila kolaps energetskog sektora. Istovremeno, vlasti u Londonu razmišljaju kako da srežu cene energije za privredu.

Produženi rat u Ukrajini, za koji se ni ne nazire mogućnost kraja ni posle sedam meseci borbi, mogao bi da ugrozi i dosad nedirnutu rutu iz Rusije za EU preko Ukrajine.

Energetska kriza, koja drži cene energije na nivou sedam puta većem od tipičnog sezonskog nivoa, već je dovela evropske ekonomije na ivicu recesije. A zimska sezona grejanje i povećane potrošnje tek počinje.

Berlin kupuje 99 odsto "Junipera"

Nemačka država postala je većinski deoničar najvećeg uvoznika gasa „Juniper“, nakon što je koncern upao u finansijske probleme zbog obustave isporuke gasa iz Rusije.

Posle zaključenja procesa povećanja kapitala i kupovine deonica „Juniper“ od dosadašnjeg vlasnika, finskog „Fortuma“, nemačka država poseduje 98,5 odsto deonica, saopštio je doskorašnji većinski vlasnik.

Ministarstvo privrede najavilo je da će država preuzeti, u okviru daljeg paketa stabilizacije, ukupno 99 odsto „Unipera“.

Vlada time stvara jasnu vlasničku strukturu kako bi osigurala „Juniper“, ali i bezbednost snabdevanja kompanija, elektrana i potrošača, navodi se u saopštenju.

Država je za deonice „Fortuma“ platila 480 miliona evra, preneo je ministar privrede Robert Habek. Time je finski koncern izgubio većinu svoje investicije, koja je procenjena na osam milijardi evra.

Nemačka država planira povećanje kapitala u „Juniperu“ u visini od osam milijardi evra, deonicama po ceni od 1,70 evra, kako bi u potpunosti isplatila „Fortum“.

„Juniper“ je u prvoj polovini ove godine ostvarila gubitak u visini od 12 milijardi evra. Koncern je morao, zbog izostanka ruskog gasa, da kupuje gas na skupom međunarodnom tržištu, čime je gomilao gubitke.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike