Konačno pravi hibrid: Rejndž rover Sport u punom sjaju u Beogradu (FOTO/VIDEO)

21.09.2022

05:35

0

„Rejndž rover Sport“ novi je model kojim se luksuzni britanski brend na tržištu pojavljuje i sa pravim terencem koga pogone i klasičan i električni motor

Konačno pravi hibrid: Rejndž rover Sport u punom sjaju u Beogradu (FOTO/VIDEO)
range rover sport 2009 2022 foto kaca (28) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Probrana beogradska publika imala je priliku da se uveri da za „Lend rover“, kada se zaista odluči za promenu, nema problema da isporuči vrhunski kvalitet i u pravom hibridnom „sportskom terencu“.

Novim „Rejndž rover Sportom“, koji je predstavio generalni uvoznik „Lend rovera“ i „Jaguara“ za Srbiju „Britiš motors“, britanski proizvođač se na tržištu posle devet godina pojavljuje sa novim modelom „Rejndž rover Sporta“. Ali ne samo sa obnovljenim, već i inoviranim jer u ponudi agregata je i „puni hibrid“. Konačno, rekli bi pasionirani ljubitelji inovacija u automobilizmu i poklonici nadolazećih električnih vozila.

Na prezentaciji na Beogradskoj promenadi, odabrana prestonička publika i novinari su imali priliku da vide čime su se u „Lend roveru“ bavili od poslednjeg izdanja pre devet godina.

- Lend rover se inače odlikuje dugim životnim ciklusom svojih modela i sada imamo čast i zadovoljstvo da vidimo treću generaciju „Rejndž rover Sporta“. Ovde po prvi put imamo i čistokrvni hibrid kao pogon a možemo da najavimo za 2024. godini i potpuno električni „Lend rover“. Pored plag-in agregata ovde imamo i čitav niz tehnoloških noviteta i podizanje lestvice luksuza - rekao je za 24sedam Stanko Čučković, direktor prodaje „Lend rovera“ i „Jaguara“ u „Britiš motorsu“.

Veliki skok napred

Izgleda da su i za „Lend rover“ mild-hibridi (gde je električni motor samo pomoćni) prošlost i čuvena fabrika hvata korak sa svetom. Šest godina nakon sestrinskog „Jaguara“ (I-Pace EV) 2024. godine i „Rejndž rover“ će imati potpuno električni model.

A korak napred koji je „Lend rover“ napravio uopšte nije mali. Pod haubom „Sporta“ u prodaji u Evropi će se naći slabiji P440e model, kao u SAD, ali i jači P510e. Oba koriste isti pogon baterije od 38,2 kWh koja pokreće električni motor od 143 konjske snage. Ovaj elektropogon pomaže 3,0-litarskom turbo benzincu sa šest cilindara u liniji, i zajedno isporučuju 440 KS (P440e) i 550 Nm obrtnog momenta, odnosno 509 KS i 700 Nm kod jačeg modela. S tom snagom P510e ubrzava od 0 do 100 za 5,4 sekunde.

Samo sa elektromotorom, ovaj automobil bi trebalo da pređe oko 113 kilometara, a da se potom napuni od nule do 80 odsto za samo sat vremena na DC punjaču od 50 kW.
Elektropogon daje potrebnu snagu i obrtni momenat u svakom trenutku van puta, algoritam koji to određuje je nepogrešiv.

Da li ćemo to uskoro videti u Beogradu i Srbiji? U „Britiš motorsu“ su uvereni da hoćemo.

- Naše tržište je malo i velike fabrike preferiraju velika platežna tržišna za hibridne i električne modele. Trudimo se i mislim da ćemo uspeti da dopremimo i neki hibridni model ovde, kao bi zadovoljili želje VIP kupaca – najavljuje Stanko Čučković.

Nastavak ka čistoj liniji

Eksterijer novog „Rejndž rovera“ nije iznenađenje, jer šef kreativnog odeljenja Geri Mekgovern insistira na čistoj liniji i redukciji „ukrasa“ da bi se i estetski istakla suština. I to ostavlja dobar utisak, jer gril je tanji, stubovi u boji stakala se spuštaju ka zadnjem delu koji krase gotovo „nestajuća“ linija svetala.

A ako je spolja pomalo „spartanski“ novi „Sport“ je iznutra onakav kakav bi trebalo da bude izdanak „Lend rovera“ – pre svega elegantan i luksuzan.

Na materijale i udobnost sedišta ne treba trošiti reči, a pogled će svakako više biti usmeren na dva ekrana – 13,7 inčna digitalna instrument tabla ispred vozača i u centru panela „plutajući“ 13,1 inčni tačskrin.

Za audiofile, tu je opcija „Meridijanovog“ medija sistema sa 29 zvučnika i pojačalom od 1.800 vati.

- To je svakako osećaj koncertne dvorane u automobilu – opisuje zvučni ugođaj prvi čovek prodaje „Lend rovera“ i „Jaguara“ u Srbiji.

Glavna prednja svetla su dostignuće za sebe. „Piksel matriks“ LED sistem obasjava 16 različitih pravaca odjednom. Uz to, koristi satelitsku navigaciju da zrake proaktivno usmerava prema konfiguraciji puta.

Naravno, neizostavna je 3D kamera sa opsegom od 360 stepeni, prednjim i zadnjim parking senzorima, koja aktivira i sistem za menjanje saobraćajne trake. Kod parkiranja je zanimljivo da možete to da učinite i svojim telefonom, jer napred i nazad automobil se može pomeriti i „daljinski“.

Kroz gužvu i na parkingu ćete koristiti jednu „Rejndž roverovu“ poslasticu – zakretanje svih točkova. Sa 7,3 stepena zakretanja zadnjih točkova skraćuje se skretanje pri recimo preticanju a u parkiranju imate osećaj vožnje gabaritima znatno manjeg vozila.

Ukratko sve je na svom mestu,vaše je samo da izdvojite od 104.000 evra (dizel varijanta) pa naviše, već prema željama i bankovnom računu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike