Rusi se snalaze s naftom, ali privreda ozbiljno trpi: Pad BPD-a 2,9 odsto

06.09.2022

09:04

0

Ruska ekonomija, pod ekonomskim sanakcijama Zapada, pada ove godine gotovo tri odsto u odnosu na prošlu godinu, ali se rast očekuje za dve godine

Rusi se snalaze s naftom, ali privreda ozbiljno trpi: Pad BPD-a 2,9 odsto
gasovod severni tok eu rusija copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Rusi nalaze puteve da prodaju svoje najtraženije proizvode – gas i naftu, ali ostatak privrede ozbiljno trpi udare posledice sankcija koje je uveo Zapad zbog invazije na Ukrajinu.

Privreda će, kako se očekuje, ove godine zabeležiti pad od 2,9 odsto, a rast ponovo u 2023-2024. godini, izjavio je ministar ekonomije Rusije Maksim Rešetnjikov, prenosi Rojters pozivajući se na ruske agencije.

Rusko ministarstvo ekonomije saopštilo je da, u svom osnovnom scenariju, očekuje smanjenje BDP-a od 0,9 odsto u 2023. godini, što je bolje u odnosu na predviđanja od prošlog meseca o padu od 2,7 odsto.

Rešetnjikov je rekao da će se privreda vratiti u periode rasta na kvartalnoj osnovi već od kraja ove godine, sa smanjenjem u 2023. na godišnjem nivou zbog efekta visoke baze.

Ministarstvo ekonomije je, takođe, prognoziralo rast od 2,6 odsto u 2024. godini, u odnosu na 3,7 odsto koliko je predviđalo u avgustu.

Rešetnikov je rekao da je privreda na putu da ostvari rast BDP-a veći od tri odsto godišnje nakon 2024. godine.

Nove prognoze, kako je navedeno, predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na predviđanja iz prošlog meseca, kada je Ministarstvo ekonomije prognoziralo smanjenje od 4,2 odsto za 2022. i pad BDP-a od 2,7 odsto u 2023. godini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike