Norvežani obećavaju „brda“ gasa, ali Rusi tvrde da to neće biti dovoljno

06.09.2022

07:19

0

Evropa se neće osloboditi ruskog gasa ni do 2027. godine, smatraju u Moskvi, dok iz Osla najavljuju još veće dodatne količine za EU

Norvežani obećavaju „brda“ gasa, ali Rusi tvrde da to neće biti dovoljno
Gas - Copyright Profimedia Pixabay

Velika je verovatnoća da Evropa neće moći da se oslobodi ruskog gasa čak ni do 2027. godine, a Rusija će nastaviti isporuku energetskih resursa prijateljskim državama i preusmeriti ih u slučaju da zemlje G7 postave limit za cenu ruske nafte i gasa, saopštio je ministar energetike Nikolaj Šuljginov za Tass.

Evropska unija je postavila planove da smanji uvoz za dve trećine do kraja godine i isključi ruski gas u potpunosti do 2027.

- Za taj cilj, oni moraju biti sigurni da će to moći da urade do 2027. Situacija sa cenama dokazuje da to nije tako jednostavno. Evropa se teško može osloniti na bilo koga osim na SAD, koje povećavaju proizvodnju tečnog prirodnog gas (LNG) - rekao je Šuljginov na marginama Istočnog ekonomskog foruma, koji se po sedmi put održava od 5. do 8. septembra u Vladivostoku.

On je još izneo mišljenje da će predstojeća zima pokazati koliko je realno uverenje Evrope da može bez ruskog gasa.

Prema njegovim rečima, to će zapravo dovesti do zastoja industrije, uključujući i hemijsku, i proizvodnje električne energije na gas, i to će "biti potpuno nova situacija za Evropljane", koja bi bila "previše neodrživa".

"Gasprom" traži da "Simens" zapuši curenje ulja

Predstavnik "Gasproma" izjavio je danas da snabdevanje gasovodom Severni tok 1 neće biti obnovljeno sve dok "Simens enerdži" ne popravi turbinu.

- Trebalo bi da pitate "Simens", oni prvo treba da poprave opremu - rekao je Rojtersu zamenik izvršnog direktora "Gasproma" Vitalij Markelov na pitanje kada bi gas ponovo mogao da poteče "Severnim tokom 1".
"Gasprom" je u petak naveo da je otkriveno curenje mašinskog ulja u jedinoj turbini stanice Portovaja, koja je još radila, i prekinuo snabdevanje prirodnim gasom dok se kvar ne otkloni.
"Simens", koji je radio na održavanju turbina "Severnog toka 1", naveo je da uzroke curenja nafte može eliminisati samo specijalizovana kompanija za popravke.

Šuljginov je saopštio i da "Gasprom“ razmatra mogućnost za ubrzano preusmeravanje snabdevanja gasom sa zapada na istok i da su skoro završeni projektni materijali za izgradnju gasovoda do Kine preko Mongolije.

Norveški operater najavljuje rekordne isporuke

Norveški sistem za izvoz gasa trebalo bi da u Evropu isporuči rekordne količine tog energenta u ovoj godini i nastojaće da isporučuje značajne količine gasa i u narednim godinama - izjavio je izvršni direktor operatera norveškog gasovodnog sistema "Gasko" Frode Leversund.

- Ovog leta isporučili smo količinu gasa koju bismo obično dostavljali u zimskim mesecima - rekao je Leversund za Rojters.

Dodao je da će "Gasko" u septembru obaviti planirano održavanje koje će smanjiti kapacitet, ali će sistem 1. oktobra "biti spreman za početak zime".

Norveška je ove godine postala najveći snabdevač Evrope gasom, pretekavši Rusiju i pre prošlonedeljnog zatvaranja gasovoda "Severni tok 1", prema podacima "Refinitiv Eikona", navodi Rojters.

"Gaskoov" sistem gasom snabdeva Veliku Britaniju, Nemačku, Belgiju i Francusku, a kompanija je ove godine odložila redovno letnje održavanje kako bi obezbedila isporuk,e s obzirom na smanjene količine tog energenta iz Rusije.

BONUS VIDEO


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike