Ekonomist otkriva: Tri razloga zbog kojih Rusija nije doživela krah - niti će

27.08.2022

20:19

0

Autor: 24sedam

Na bojnom polju vodi se rat duž linije fronta. Iza toga besni još jedna borba — ekonomski sukob jačine i obima kakav nije viđen od 1940-ih

Ekonomist otkriva: Tri razloga zbog kojih Rusija nije doživela krah - niti će
AP22201234101044 - Copyright Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tri su glavna razloga zašto je ruska ekonomija izdržala pritisak zapadnih sankcija, piše "Ekonomist".

List napominje da je pre šest meseci Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini. Na bojnom polju vodi se rat duž linije fronta. Iza toga besni još jedna borba — ekonomski sukob jačine i obima kakav nije viđen od 1940-ih i sve to dok ok zapadne zemlje pokušavaju da osakate rusku ekonomiju od 1,8 biliona dolara novim arsenalom sankcija. Efikasnost ovog embarga je ključna za ishod rata u Ukrajini. Zabrinjavajuće je da rat sankcijama za sada ne ide onako kako se očekivalo.

"Ekonomist" navodi da je Rusiju od ekonomskog kolapsa zaštitilo, pre svega, kompetentno delovanje Centralne banke. Olakšala im je istorijska prošlost zemlje koja proživljava petu ekonomsku krizu u četvrt veka. 

Osim toga, pod uticajem raznih sankcija, Rusija živi veoma dugo. Ruski narod mirno prihvata nove izazove.

Profimedia
 

U zaključku, autori materijala su primetili činjenicu da, uprkos kolosalnom pritisku na Rusiju, proizvodnja nafte u zemlji, kako se ispostavilo, ostala je na istom nivou.

Od februara Amerika, Evropa i njihovi saveznici pokrenuli su neviđenu salvu zabrana koje obuhvataju hiljade ruskih firmi i pojedinaca. Polovina ruskih deviznih rezervi od 580 milijardi dolara je zamrznuta, a većina njenih velikih banaka je odsečena od globalnog platnog sistema. Amerika više ne kupuje rusku naftu, a evropski embargo će u potpunosti stupiti na snagu u februaru. Ruskim firmama je zabranjeno da kupuju inpute od motora do čipova. Oligarsi i zvaničnici se suočavaju sa zabranama putovanja i zamrzavanjem imovine, ali uzalud. 

Sasvim je izvesno, da nijedna od sankcija ne deluje protiv Rusije i Zapad će morati da se pomiri sa tim.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike