Vlada dozvolila izvoz drvnih briketa

01.09.2022

12:02

0

Drvni briketi su izuzeti iz zabrane izvoza drvnih sortimenata uvedene u maju

Vlada dozvolila izvoz drvnih briketa
fire-663042_1920 - Copyright Foto: Pixabay/Michael

Vlada Srbije usvojila je danas Odluku o dozvoli izvoza drvnih briketa, koji su ovom odlukom izuzeti od zabrane izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju.

Izvoz drvnih sortimenata privremeno je zabranjen u maju kako bi se stabilizovala situacija na domaćem tržištu na kome nedostaje ogrevnog drveta i peleta.

Zbog nedostatka drveta, a samim tim i manje proizvodnje peleta, cene su „otišle u nebo“ je Vlada pre mesec dana ograničila cenu peleta na 320 evra po toni. To zasada nije dalo efekta na povećanje ponude.

U prethodnim godinama, najveći deo proizvodnje briketa plasiran je na tržište Evropske unije, s obzirom na to da je potražnja na domaćem tržištu mala, saopštila je vladina Kancvelarija za saradnju s medijima.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede danas je usvojena i uredba kojom se vrši preraspodela u okviru sredstava opredeljenih za direktna plaćanja. Ovom uredbom obezbeđuje se kontinuirana isplata podsticaja za premiju za mleko.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike