Više optimizma nego peleta: Kada će se popraviti situacija sa popularnim ogrevom?

27.08.2022

05:35

0

Građani s nestrpljenjem očekuju najavljenu "stabilizaciju tržišta peleta“ jer ovo ogrevno drvo, uredbom ograničene cene, i dalje se teško nalazi na stovarištima

Više optimizma nego peleta: Kada će se popraviti situacija sa popularnim ogrevom?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Iz Ministarstva energetike najavili su da će narednih desetak dana biti "presudno“ i da će se potom stabilizovati tržište peleta u Srbiji. Građani iz većine od oko 110.000 domaćinstava koje se greju na ovaj energent, s nestrpljenjem očekuju da se ova najava ispuni jer trenutno po stovarištima peleta i dalje uglavnom nema, istražio je 24sedam.

- Peleta nedostaje i stovarišta ga imaju samo povremeno. Nadam se da će se ostvariti najave iz Ministarstva o normalizaciji situacije, ali očekivati to u kratkom roku je malo suviše optimistično. I dalje ostaje glavni problem, a to je što oni koji gazduju šumama nisu isporučili dovoljno drveta. „Srbijašume“, na primer, i dalje duguju proizvođačima više od polovine ugovorenih količina. Ima nekih naznaka da će se to u narednom periodu popraviti, pa čekamo da to vidimo u praksi - kaže za 24sedam Mladen Stojadinović, predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Gde sada može da se nađe pelet?

Stojadinović, koji je i generalni direktor proizvođača peleta "Bio enerdži point“, kaže da su i iz Ministarstva i iz inspekcija obišli proizvođače i uverili se da na zalihama nema ni drveta ni peleta, kao gotovog proizvoda.

- Ono što ja znam je da svi proizvođači rade maksimalno koliko drveta imaju. Sve što dođe, odmah se preradi i pelet se izbaci na tržište – kaže Stojadinović.

A na tržištu peleta i ima i nema, zavisno od grada ali i od stovarišta do stovarišta. Prema tvrdnjama državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zorana Lakićevića, pojedini prodavci nemaju dovoljne količine peleta, što je posledica povećane potražnje i zabrinutosti građana za grejanje tokom predstojeće sezone, ali u Beogradu ga „ima svako drugo stovarište“ i to za kupovinu odmah.

Da je trenutna situacija takva da je naići na pelet na stovarištu pitanje i sreće, potvrdili su nam na beogradskom „Iskra Ogrevu“. Tamo je peleta nestalo pre sedam, osam dana ali očekuju da im stigne pošiljka tokom sledeće nedelje.

- Bilo je i kiše u međuvremenu, pa se čeka da se šume prosuše da bi moglo drvo da se izvuče i pelet napravi. Preveliko je interesovanje, ljudi kupuju za celu sezonu, po četiri palete, pa je teško i zadovoljiti potražnju – kaže nam prodavac.

U trgovinama koje prodaju pelet kažu da očekuju da im ovih dana stignu nove količine. Tome se nadaju i u Nišu, gde su zbog nestašice pojedine trgovine ograničile kupovinu na pet džakova (od 15 kilograma).

Međutim, i prodavaca je manje jer su neki, kojima je to bio uzgredan posao uz prodaju građevinskog materijala, ranije odustali zbog visoke i promenjljive cene. Drugi pelet nemaju već neko vreme, niti očekuju da će ga dobiti, kako nam je rečeno u "Ogrev Centru" u Nišu.

U velikoprodaji po maksimalnoj ceni

Ni u Novom Sadu nije bolja situacija, rekli su za 24sedam u kompaniji „Maj-Gor“.

- Imali smo male količine peleta pretprošle nedelje i ne znam šta da kažem kada ćemo ga imati. Mušterije zovu i pitaju zašto nema u Novom Sadu a navodno ima u Beogradu. Kako da ima kada nama neki dobavljači nude po ceni od 38 dinara za kilogram, a toliko je država odredila kao maloprodajnu cenu – kaže nam komercijalista Vesna Spasojević.

Profimedia/Pixabay
Ako ne bude peleta, građani će morati da se snalaze

Država je maksimizirala cenu na 38.000 dinara po toni uredbom od 4. avgusta, a tada je cena na tržištu bila 46.000. Proizvođači su visoku cenu pravdali velikim poskupljenjem inputa, od drveta do struje potrebne za proizvodnju, dok "Srbijašume“ tvrde da nisu dizali cenu drveta. Na pojedinim stovarištima, međutim, kažu da nisu mogli da dobiju ogrevno drvo direktno od državne firme, i da to podiže cenu za maloprodaju.

U međuvremenu, ni ova uredba, kao i prethodna o zabrani izvoza peleta i drveta, dosad nisu stabilizovale tržište, a peleta nema ni pored učestalih kontrola.

- Inspekcije su do sada obavile kontrolu u 54 grada i opštine i kontrolisale 175 privrednih subjekata. Kod 131 je utvrđeno da poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 38 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka - rekao je državni sekretar Lakićević.

Uz inspekcije, angažovana je i vojska. Lakićević je rekao da je juče Vojska Srbije sa mehanizacijom pomogla u raskrčavanju šuma na teritoriji Lebana, a da uskoro kreću radovi i na teritoriji opštine Medveđa i Brus te da se u narednim danima očekuje pomoć inženjerskih jedinica i u Knjaževcu. Možda to pomogne.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike