Realni rast poskupljenja je četiri odsto: "Nemojte koristiti koronu i Ukrajinu kao izgovor!"

08.08.2022

19:00

0

Autor: S. G.

Da li je i koliko u svetskim ali i našim trgovinama opravdana inflacija

Realni rast poskupljenja je četiri odsto: "Nemojte koristiti koronu i Ukrajinu kao izgovor!"
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Da nas drma inflacija, i to već duži period, nije novost. Ceo svet je još od marta na udaru sve jačih poskupljenja, i to bukvalno svega – od hrane, preko sirovina i energenata do transporta i svih mogućih usluga. Ipak, postavlja se (opravdano) pitanje da li su cene zbog ukrajinske krize, ali i prethodne pandemije kovida, morale baš toliko da skoče.

Upravo to se zapitao direktor jednog velikog austrijskog lanca supermarketa kada je od jednog od svojih proizvođača čuo najavu poskupljenja mleka, mlečnih proizvoda i sira za čak 27 odsto. Dotični proizvođač je, naravno, takav rast obrazložio krizom u Ukrajini.

Znali sve o cenama...

Međutim, rukovodstvo trgovinskog lanca nije bilo lenjo, pa je preračunalo koliko su troškovi proizvodnje porasli, a mogli su da znaju tačne cifre jer se, kako su naveli, i sami bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda

- Znamo sve o cenama sirovina i pakovanja – poručio je direktor supermarketa.

Na kraju se ispostavilo da je realni rast troškova iznosio samo četiri odsto, a da im je proizvođač dostavio skoro sedam puta veću cenu.

Direktor ovog lanca opravdano je zaključio da se poskupljenje može samo delimično pravdati velikim cenama energenata i sirovina, dok je ostatak isključivo u pohlepi proizvođača i raznih koncerna. On je čak i "prozvao" određene proizvođače i istakao da "dok koncerni saopštavaju ogromne dobiti, sve više potrošača ne može sebi da priušti brašno i testeninu“.

Profimedia Pixabay
Sve je poskupelo, i hrana i gorivo...

Za takvo ponašanje proizvođača on je koristio pojam iz SAD "greedflation", što znači "inflacija podstaknuta pohlepom“.

- Tako dobit pohlepnih koncerna plaćaju kupci – poručio je on, i zapretio da će u slučaju da neki proizvodi budu skuplji u nabavci, takvu robu izbaciti iz svog asortimana.

Najveći teret na potrošačima

Da ovo nažalost nije praksa samo u Austriji, već i u Srbiji, kaže nam Zoran Nikolić, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) koji tvrdi da u našim radnjama "apsolutno imamo neopravdana povećanja cena“.

- Već dugo pričamo o ovom talasu povećanja cena, a taj talas traje i prerasta u plimu. Mi uvek pitamo da nam daju ekonomski zasnovane podatke, računicu i analitiku oko porasta cena, ali uzalud. Evo, na primer, sada imamo i to da banke podižu naknade, a mi pitamo šta je to njima konkretno poskupelo pa da povećavaju tarife – kaže za 24sedam Nikolić.

On ističe da uvek dođemo na isto - u vremenima krize, nažalost, potrošači moraju da ponesu najveći teret.

24sedam/R.B.
Zbog većih cena imali smo i nestašice nekih osnovnih namirnica

- To je katastrofa. Razumem da su brojne kompanije bile u gubicima zbog pandemije, ali ko nije? I šta mi potrošači da radimo. Samo treba biti fer i korektan prema potrošačima – navodi Nikolić.

Kako kaže, primer ovog austrijskog lanca je sjajan primer odgovornog ponašanja.

- Razumemo da trgovine, i proizvođači treba da zarađuju. Ali nemojte sada da zarađujete više nego što ste ranije, i da koristite koronu ili Ukrajinu kao izgovor  - napominje naš sagovornik.

"Neka im zaprete"

 On postavlja pitanje šta je sa našim velikim trgovinskim lancima.

- Da li neki lanac koji je tržišno pozicioniran brine o svojim potrošačima? Da li je spreman da uradi tako nešto pa čak i da zapreti obustavom porudžbina tim proizvođačima koji preteruju? Tako se to radi. Da zaprete, da stanu u zaštitu potrošača, a ne samo da kažu da je proizvođač digao cene i da se na njega vade – ističe Nikolić.

Ipak, on je ubeđen da će se takvo ponašanje i proizvođača i trgovaca vratiti kao bumerang.

- Ljudi nemaju novca, neće više ući u takve trgovine i neće kupovati takvu robu. I šta će onda da rade sa proizvodima kojima istekne rok trajanja. Da li oni znaju zbog koga postoje? I da su potrošači najvažniji. To je osnovno pitanje – zaključuje on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike