Gasprom isporučuje Mađarskoj dodatne količine gasa: Popunjenost skladišta 32 odsto ukupnih kapaciteta

13.08.2022

20:06

0

Popunjenost mađarskih skladišta gasa je 32 odsto ukupnih kapaciteta, dok je prosek u Evropskoj uniji ispod 20 odsto

Gasprom isporučuje Mađarskoj dodatne količine gasa:  Popunjenost skladišta  32 odsto ukupnih kapaciteta
Tan2022-7-10_101444201_0 - Copyright Jens Buettner/dpa via AP

Gasprom je započeo isporuku dodatnih količina gasa Mađarskoj, više nego što je predviđeno dugoročnim ugovorom između dve zemlje, objavio je danas na svom FB profilu državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer.

Menčer je podsetio da je vlada u Budimpešti ranije odlučila da nabavi dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa kako bi se Mađarska energetski obezbedila dok se Evropa suočava sa krizom energenata izazvanom ratom u Ukrajini i sankcijma Rusiji, prenosi agencija MTI.

Razgovori koje je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije obavio sa svojim domaćinima u Moskva otvorili su put za sporazum na osnovu kojeg je Gasprom počeo da isporučuje dodatne količine gasa, objasnio je Menčer.

U prvoj fazi, Gasprom će do kraja avgusta isporučivati svakodnevno dodatnih 2,6 miliona kubnih metara gasa kroz gasovod Turski tok, rekao je mađarski zvaničnik i dodao da su u toku razgovori o dinamici isporuka gasa za semptembar.

Menčer je napomenuo da je popunjenost mađarskih skladišta gasa 32 odsto ukupnih kapaciteta, dok je prosek u Evropskoj uniji ispod 20 odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike