Rusija obustavila isporuke gasa Letoniji: Gasprom saopštio razlog!

30.07.2022

08:23

0

Ovaj potez dolazi dan nakon što je letonska energetska kompanija Latvijas Gaze rekla da kupuje gas od Rusije i da ga plaća u evrima

Rusija obustavila isporuke gasa Letoniji: Gasprom saopštio razlog!
Ilustracija; Michael Probst - Copyright AP Photo Michael Probst

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je u subotu da je obustavio isporuku gasa državi članici EU Letoniji, optužujući je za kršenje uslova iz ugovora.

- Gasprom je danas obustavio isporuke gasa Letoniji zbog kršenja uslova kupovine - saopštila je kompanija na Telegramu.

Ovaj potez dolazi dan nakon što je letonska energetska kompanija Latvijas Gaze rekla da kupuje gas od Rusije i da ga plaća u evrima, a ne u rubljama, što je jedan od uslova za trgovanje sa Gaspromom.

Ranije u julu, letonski parlament usvojio je izmene i dopune zakona o energetici kojima se zabranjuje kupovina ruskog gasa od 1. januara 2023. godine, a ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs rekao je da zemlja namerava da odustane od ovog kanala snabdevanja resursima.

U maju je Komisija za tržište finansija i kapitala Letonije odbila da izda kompaniji „Letonija gas“ posebnu dozvolu za plaćanje ruskog gasa u rubljama. Ranije je rukovodstvo kompanije saopštilo da plaćanje gasa u rubljama formalno ne krši sankcioni režim i da je moguće. Međutim, ova izjava je ubrzo uklonjena sa sajta kompanije.

24sedam/Profimedia
 

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će zemlje koje se smatraju nenaklonjenim Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama. Ovo je došlo kao reakcija na zamrzavanje sredstava Rusije od strane stranih država.

Rusija je prekinula isporuke gasa Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Holandiji i Danskoj zbog odbijanja da ispoštuju zahteve za plaćanje u rubljama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je u petak da smanjenje zavisnosti od ruskih energenata nije nešto što se može postići preko noći.

- Uvoz je bio 40 odsto pre rata, sada je 20 odsto, ali niko ne može da traži od evropskih ekonomija da preko noći prekinu da kupuju gas. Ne možemo činiti čud - pravdao se Borelj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike