Ponovo se oglasio Dr Propast: Centralne banke upale u klopku, svet čeka stagflacija

11.08.2022

10:57

0

Autor: 24sedam

Stagflacija je situacija u kojoj je stopa inflacije visoka ili raste, ekonomski rast zemlje usporava, a nezaposlenost takođe ostaje visoka

Ponovo se oglasio Dr Propast: Centralne banke upale u klopku, svet čeka stagflacija
24sedam/Profimedia/YouTube

Globalna ekonomija je na putu stagflacije i centralni bankari bi se mogli uhvatiti u zamku pokušavajući da normalizuju monetarnu politiku, rekao je priznati ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao “Doktor propast”, zbog njegovih sumornih ali najčešće ispravnih prognoza.

- Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima - rekao je on u tekstu za Project Syndicate u utorak, proglašavajući kraj tzv. "velike moderacije", tokom koje su ekonomije uživale u niskoj inflaciji i visokom rastu.

Dužnička zamka

Pozitivni trendovi su bili standard u proteklih nekoliko decenija, ali se preokreću u ono što Rubini naziva - Velikom stagflacijom: doba visoke inflacije, niskog rasta privrede, visokog duga i potencijala za ozbiljne recesije, prenosi Investitor.me.

Globalne ekonomije imaju veće nivoe duga nego ranije, pripremajući teren za, kako je naveo, potencijalni neuspeh centralnih banaka.

- Centralne banke su zbog toga zaključane u "dužničkoj zamci", a svaki pokušaj normalizacije monetarne politike dovešće do porasta tereta servisiranja duga, što će opet dovesti do velikih nesolventnosti, kaskadnih finansijskih kriza i pada u realnoj ekonomiji - objasnio je Rubini.

Težak period i za investitore

U nedavnim izjavama, Rubini je izneo prognoze da bi vrednosti akcija mogle pasti i do 50 odsto, a predviđanja blage recesije nazvao je zabludama. Za novu ekonomsku eru, njegova poruka za investitore nije ništa optimističnija.

- Tokom velike stagflacije, obe komponente bilo kog tradicionalnog portfelja imovine, bile to dugoročne obveznice, i američke ili globalne deonice, pretrpeće težak period, potencijalno dovodeći do ogromnih gubitaka - smatra Rubini.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi