Ministarstvo saopštilo dobre vesti: Najugroženiji će imati pomoć države za struju

30.07.2022

08:09

0

Ne očekuju se restrikcije u snabdevanju električnom energijom, a država čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine i električne i toplotne energije i gasa i za domaćinstva i za privredu

Ministarstvo saopštilo dobre vesti: Najugroženiji će imati pomoć države za struju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić danas je govoreći o poskupljenju električne energije rekao da trenutna cena za garantovano snabdevanje nije održiva zbog globalne energetske krize, ali da će najugroženiji građani imati pomoć države.

- Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je usklađena sa potrošačkom korpom i sada će, u odnosu na raniji period, veći broj domaćinstava biti njome obuhvaćeno. Povećanje od 6,5 odsto u momentima kada cena električne energije na tržištu skuplja i 14 puta u odnosu na prošlu godinu je izuzetno nisko, a i dalje je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi - rekao je on za RTS.

Ilić je ponovio da se ne očekuju restrikcije u snabdevanju električnom energijom, da država čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine i električne i toplotne energije i gasa i za domaćinstva i za privredu i apelovao na sve da štede i smanje potrošnju energije.

On je naveo i da je Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) Republike Srbije do 2030, sa vizijom do 2050. godine dokument koji predstavlja prekretnicu za naš energetski sistem, jer će omogućiti da imamo i dovoljno energije i smanjujemo uticaj na klimatske promene.

- Ciljevi INEKP-a govore o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, konkretno cilj je da do 2030. godine smanjimo emisije za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu - rekao je Ilić.

On je objasnio da proces energetske tranzicije koji je Srbija započela donošenjem novog zakonodavnog okvira i izradom strateških dokumenata znači da će raditi na postepenom smanjivanju korišćenja fosilnih goriva u proizvodnji toplotne i električne energije i istovremeno povećavati kapacitete koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore.

- Cilj je da energija dobijena iz vetra, sunca, vode, biomase u ukupnom bilansu bude oko 40 odsto do 2030. godine. Neophodna su ulaganja u nove proizvodne kapacitete, jer nažalost naša Elektroprivreda nije izgradila nijedan poslednjih 30 godina. Da jeste, danas bismo uvozili manje ili ne bismo uvozili struju uopšte - zaključio je Ilić, saopštilo je resorno ministarstvo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike