Struja će nam biti još malčice skuplja: Veća naknada za „zelenu“ energiju

29.07.2022

14:05

0

Autor: G.M.Š.

Vlada Srbije je povećala naknadu za povlašćene proizvođače struje i to ne za malo

Struja će nam biti još malčice skuplja: Veća naknada za „zelenu“ energiju
struja poskupljenje - Copyright Profimedia

Nakon najave poskupljenja struje, koju je Elektroprivredi Srbije odobrila Agencija za energetiku, potrošači u Srbiji će plaćati električnu energiju više i zbog promene iznosa naknade za „zelenu struju“

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije. Onima koji proizvode struju iz vetra, solarnih panela ili biomase, naknada je povećana čak za 83 odsto.

To će potrošače nominalno koštati 0,8 dinar po svakom kilovatčasu energije koju potroše od 1. avgusta, ali realno platiće još i više. Ova taksa deo je računa za struju na koji se računa još 7,5 odsto za akcizu za struju a na kraju dodaje se i 20 odsto PDV-a.

Sa potrošnjom od 400 kilovatčasa mesečno, samo po osnovu povećanja „zelene naknade“, domaćinstava će plaćati, sa akcizom i PDV-om, 413 dinara ili 188 dinara više nego dosad.

Ovo poskupljenje ide na talasu nove cene struje od nominalnih 6,5 odsto, koliko je EPS-u odobrio Savet Agencije za energetiku.

ilustracija 24sedam
 

Sa svim taksama i porezima, ukoliko se ne poveća još neka u međuvremenu, novi račun domaćinstvu koje mesečno potroši 400 kilovatčasa struje biće od 1. septembra 5.551 dinar, za 444 dinara više nego onaj prethodni.

Realna cena kilovata, kada se ceo iznos računa (bez TV takse) podeli sa brojem potrošenih kilovatčasova, biće 13,9 dinara (11,8 evrocenti) umesto dosadašnjih 12,8 dinara (10,9 evrocenti). To je i na kraju, skuplja struja za 8,7 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike