U industriji pale narudžbine, građevinci u depresiji: Nije bilo gore još od juna 2020.

25.07.2022

09:13

0

Poslovna klima u Nemačkoj na dvogodišnjem minimumu, pokazuje istraživanje IFO instituta

U industriji pale narudžbine, građevinci u depresiji: Nije bilo gore još od juna 2020.
Ilustracija - Copyright Pixabay

Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika znatno se ohladilo u julu, imajući u vidu da je indeks poslovne klime koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na 88,6 poena sa 92,2 boda u junu.

To je najniža vrednost ovog indeksa od juna 2020, navodi se u saopštenju instituta iz Minhena dostavljenog Tanjugu.

Kompanije očekuju da će njihovo poslovanje postati mnogo teže u narednim mesecima, a takođe su manje zadovoljne trenutnom situacijom.

Indeks budućih poslovnih očekivaja je pao sa junskih 85,5 poen na 80,3 boda, a indeks zadovoljstva sadašnjom situacijom se spustio na 97,7 poena u julu sa 99,4 poena mesec dana ranije.

Rast cena energije i opasnost od nestašice gasa vrše pritisak na privredu, pa se procenjuje da je Nemačka na putu ulaska u recesiju.

Oštar pad raspoloženje je zabeležen u proizvodnom sektoru, pri čemu je pesimizam u pogledu poslovnih očekivanja za naredne mesece dostigao najviši nivo od aprila 2020, zahvativši skoro sve industrije.

Građevinari u depresiji

Posle kratkog oporavka u junu, poslovno raspoloženje u građevinarstvu je znatno potonulo. Procene trenutne poslovne situacije među građevinarima pale su na najniži nivo od aprila 2016, a i njihova očekivanja karakteriše dubok pesimizmam, pokazuje istraživanje IFO instituta.

Kompanije su takođe ocenile svoju trenutnu situaciju lošijom nego pre mesec dana. Broj novih porudžina je blago opao prvi put u poslednje dve godine.

Poslovna klima u sektoru usluga se takođe značajno pogoršala, a pad indeksa je posebno izražen kod budućih poslovnih očekivanja kompanija.

Raspoloženje se promenilo čak i u turističkoj i ugostiteljskoj delatnosti uprkos donedavnom velikom optimizmu. Pružaoci usluga su procenili da je njihovo trenutno poslovanje pogoršano, mada je taj pokazatelj još uvek na relativno visokom nivou, navodi IFO u sapštenju.

Oštar pad indikatora poslovne klime je ponovo zabeležen u nemačkom trgovinskom sektoru. Osim što su trgovci manje zadovoljna trenutnom situacijom, još više su zabrinuti za poslovanje u predstojećim mesecima. U ovom trenutku, nijedan segment maloprodaje nije optimističan u pogledu budućnosti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike