Kineska industrija nastavlja da iznenađuje: Rast uprkos kovid merama

15.06.2022

07:25

0

Kineska privreda se oporavila u maju, iako je domaća potrošnja i dalje slaba

Kineska industrija nastavlja da iznenađuje: Rast uprkos kovid merama
Copyright Profimedia

Kineska ekonomija se donekle stabilizovala u maju nakon oštrog pada prethodnog meseca uzrokovanog strogim kovid merama ograničenja. Međutim, industrijska proizvodnja neočekivano je porasla, iako je potrošnja ostala i dalje slaba.

Podaci, ipak, ukazuju na delimičan oporavak druge najveće svetske ekonomije od potpunog ili delimičnog zatvaranja desetina gradova u martu i aprilu, uključujući i komercijalni centar Šangaj s ciljem svođenja kovid zaraze na nulu.

Industrijska proizvodnja je u maju porasla za 0,7 odsto u odnosu na godinu ranije, nakon pada od 2,9 odsto u aprilu, pokazali su današnji podaci Nacionalnog biroa za statistiku (NBS), dok su analitičari predviđali u anketi Rojtersa negativan rezultat od 0,7 odsto.

Krenulo je, i investicije rastu

Pošto su kupci u nekim gradovima morali i dalje da ostanu u svojom domovima, maloprodaja je i u maju zabeležila pad od 6,7 procenata, ali blaži nego u aprilu kada je potonula za 11,1 posto.

Prema podacima Kineskog udruženja trgovaca putničkih automobilima, u zemlji je prošlog meseca prodato 1,37 miliona putničkih vozila, ili za 17,3 odsto manje nego u maju 2021. godine, nakon pada od 35,7 odsto u aprilu.

Investicije u osnovna sredstva, ključni indikator koji prate vlasti u nastojanju da podrže privredu, porasle su za 6,2 procenta u prvih pet meseci, u poređenju sa očekivanim rastom od šest posto.

Kineska vlada je pojačala infrastrukturne investicije i takođe najavila paket od 33 mere koje pokrivaju fiskalnu, finansijsku, investicionu i industrijsku politiku kako bi oživela ekonomiju razorenu pandemijom.

Stopa nezaposlenosti zasnovana na nacionalnoj anketi pala je na 5,9 procenata u maju sa 6,1 posto u aprilu, i neznatno je iznad vladinog cilja za 2022. od oko 5,5 odsto. Međutim, anketna stopa nezaposlenosti u 31 velikih gradova je skočila na 6,9 posto, što je najviši nivo u istoriji.

Zajmovi veći od očekivanja

Kina je postavila godišnji cilj ekonomskog rasta od oko 5,5 procenata za ovu godinu, ali mnogi ekonomisti smatraju da je to sve više nedostižno.

Kineske banke su u maju odobrile 1,89 biliona juana (280,62 milijarde dolara) novih zajmova, što je skoro utrostručen aprilski iznos i daleko više od očekivanja. Ali, 38 odsto novih zajmova u maju odnosilo se na kratkoročno finansiranja računa, što sugeriše da je stvarna potražnja za kreditima i dalje slaba.

Centralna banka je danas zadržala srednjoročnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou peti mesec zaredom, u skladu sa tržišnim predviđanjima, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike