Ne nadajte se manjim cenama: Visoka inflacija će ostati, slažu se u svetu

14.07.2022

09:38

0

Inflacija je tu da ostane samo je pitanje da li će biti do 10 odsto, koliko prognoziraju u SAD i Evropi ili više od 20 odsto, kako slute u Africi

Ne nadajte se manjim cenama: Visoka inflacija će ostati, slažu se u svetu
cene grčka (3) - Copyright 24sedam/M. A.

Širom sveta se očekuju veoma visoke stope inflacije i u narednih nekoliko godina, pri čemu se za 2022. godinu predviđa da će globalna stopa u proseku iznositi 7,7 odsto.

To je jedan od rezultata zajedničkog istraživanja nemačkog IFO instituta i Švajcarskog instituta za ekonomsku politiku, u kojem je učestvovalo više od 100 zemalja, objavljeno je u najnovijem kvartalnom Pregledu ekonomskih eksperata (EES), navodi se u saopštenju nemačkog instituta dostavljenog Tanjugu.

- Inflacija je stigla u sve delove sveta – i tu je da ostane. Stopa inflacije koja se očekuje u 2022. je za oko pet procentnih poena viša od one koju je Svetska banka objavila za period od 2010. do 2019. godine - kaže istraživač IFO-a Niklas Potrafke.

Globalna stopa neće ispod šest odsto u 2023.

Na pitanje kolike stope inflacije predviđaju za 2023. i 2026. godinu, učesnici u anketi su rekli da očekuju da će globalne stope u proseku iznositi 6,2 odsto, odnosno 4,5 odsto, respektivno.

Brašno skuplje 129 odsto, puter 76

Spirala poskupljenja u Austriji i dalje se nastavlja, a cene namirnica neprestano rastu, saopštila je Radnička komora (AK). Najjeftinije brašno na godišnjem nivou poskupelo je za 129 odsto, puter za 76 odsto, a jaja za 47 procenata.
Analiza cena u sedam supermarketa i diskonta pokazala je da je najjeftinije brašno, za koje se za kilogram u junu prošle godine plaćalo još 0,41 evra, sada izdvaja 0,93 evra. Kilogram putera koštao je 5,67 evra, a krajem juna 9,96 evra.
AK je ponovila zahtev da je potrebno privremeno smanjiti PDV na namirnice, ali uvesti i strogi nadzor cena kako bi se omogućilo da smanjenje cena osete i potrošači.

Iako to predstavlja pad u odnosu na očekivanu inflaciju u ovoj godini, prognozrane stope za iduću i 2026. godinu su znatno iznad cifre od 2,7 odsto koju je Svetska banka objavila za period 2010–2019.

Očekivanja za 2022. se značajno razlikuju od regiona do regiona. Posebno visoke stope inflacije, od preko 20 posto, očekuju se u Južnoj Americi, Severnoj i Istočnoj Africi, i Zapadnoj i Centralnoj Aziji.

S druge strane, inflaciona očekivanja su, globalno poredeći, realtivno niska u Severnoj i Centralnoj Americi i velikim delovima Evrope, gde je, na primer, očekivana stopa rasta potrošačkih cena ispod 10 procenata.

U istraživanju o inflaciji učestvovalo je 663 ekonomista, navodi IFO u saopštenju .

BOINUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike