Jeftinije gorivo za Francuze: Naftaši popustili pred pritiskom građana

22.07.2022

08:57

0

Gorivo će pojeftiniti na pumpama u Francuskoj nakon što su enegetske i trgovačke kompanije popustile pod pritiskom političara, odnosno građana

Jeftinije gorivo za Francuze: Naftaši popustili pred pritiskom građana
Copyright Foto:Pixabay/ Bernd Schray

Kompanija“ Total Enerži“ saopštila je danas da će spustiti cene goriva na svojim pumpama širom Francuske, a brodski špediterski gigant „CMA CGM“ je izvestio da će za 750 evra srezati naknade za transport kontejnera za uvoz u Francusku iz Azije.

Ove odluke o odricanju od profita iznuđene su javnim pritiskom, nakon poslaničkih zahteva da se uvede „superporez“ na korporativnu dobit.

Francuska vlada je pozvala kompanije u četvrtak da učine više kako bi pomogle domaćinstvima da se izbore s visokim cenama, navodeći da je izložena pritisku poslanika da se uvede "superporez" na profite korporacija koje "debelo" zarađuju u ovom vremenu krize.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer ocenio je danas najavu „Total Eneržija“ kao „pravednu, snažnu odluku“ u jednom televizijskom intervjuu, prenosi Rojters.

On je rekao da su ga i „Total Enerži“ i „CMA CGM“ poslušali, dodajući da su se:„vodili intenzivni razgovori da se donese ova odluka, koja je, ponavljam, fer i dobra za potrošače".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike