Cena struje će rasti i na jesen, Austrijanci veoma zabrinuti

21.07.2022

07:45

0

Cena struje je na berzama trenutno zbog velikih vrućina i nesigurnosti u vezi snabdevanja gasom u stalnom rastu ali to ne znači da je ta stvar privremena, upozoravaju iz Beča

Cena struje će rasti i na jesen, Austrijanci veoma zabrinuti
Copyright Pixabay

Dalji razvoj situacije sa snabdevanjem strujom je nepredvidiv, a moglo bi doći i do novog povećanja cene na jesen, ocenjuje portparol austrijskog energetskog koncerna EVN Štefan Cah.

Naime, eksperti su očekivali da bi tokom leta moglo doći do pada cene ali Cah je ukazao da je rast cene struje na tržištu energije dobio istorijske dimenzije.

U Evropi se vrućine odražavaju i na vodostaj reka, što ima indirektne posledice po proizvodnju struje koja je manja, a indirektno otežava i transport uglja. Takođe i hlađenje elektrana je zbog vrućina otežano.

U Austriji zbog niskog vodostaja domaćih reka pala je proizvodnja struje u hidroelektranama kompanije "Ferbund".

- Proizvodnja struje u hidroelektranama je zbog niskog vodostaja trenutno ispod proseka, ali još u okviru dugogodišnjih oscilacija - saopštio je "Ferbund".

„Ferbund”, koji najviše koristi hidroelektrane u Austriji, povećao je u maju u proseku cenu struje za 20 odsto, ali u zavisnosti od ugovora povećanje je bilo i veće od 50 procenata.

Zbog gasa moguće proglašenje vanredne situacije

Ministarka energetike Austrije, Leonore Gevesler, najavila je da će, ako dođe do obustave isporuke ruskog gasa, morati da se sprovede evaluacija popunjenosti skladišta jer je nepostizanje cilja od 80 odsto popunjenosti kriterijum za podizanje na sledeći nivo upozorenja, odnosno za vanrednu situaciju.

Do grejne sezone popunjenost skladišta, prema odluci vlade, trebalo bi da bude na 80 odsto, a ukoliko postizanje tog kriterijuma bude ugroženo slede dalji koraci, objasnila je ona. Skladišta u Austriji su popunjena na više od 50 odsto, što odgovara polovini godišnje potrebe Austrije, objasnila je Gevesler.

Narednih dana će se, kako je dodala, videti da li će preko gasovoda Severni tok 1 ponovo biti isporučivan gas i u kojem obimu.

- Za nas Severni tok 1 nije ključna ruta snabdevanja, ali za Nemačku jeste. Ako se preko tog gasovoda ne isporučuje gas onda je to za celu Evropu veoma napeta situacija - objasnila je ona.

Krenuo gas ka Nemačkoj

Prema poslednjim informacijama gas je počeo danas da teče Severnim tokom 1, nakon deset dana remonta, saopštio je operater, ublaživši zabrinutost da će period održavanja biti produžen, javlja Rojters.

U Evropi je vladala velika nervoza da li će gasovod Severni tok 1 biti ponovo pokrenut nakon godišnjeg održavanja, a vlade su pripravne za moguća dalja smanjenja snabdevanja.

Ponovno stavljanje gasovoda u funkciju moglo bi da potraje nekoliko sati, rekao je za Rojters portparol kompanije Nord Strim AG, koja je operater gasovoda.

Profimedia
 

 

Podaci nemačkog operatera gasovoda Gaskejda, pokazali su da je protok gasa preko Severnog toka 1 do priključnih tačaka OPAL i NEL povećan.

Portparol austrijske kompanije OMV rekao je da je Gasprom signalizirao da će isporučiti oko 50 posto dogovorenih količina gasa u četvrtak, što je na nivou koji je viđen pre zatvaranja cevovoda zbog remonta.

Istovremeno, „Gasprom“ povećava i isporuku preko Ukrajine. Na ulaznoj stanici Sudža protok danas iznosi 42,2 miliona kubnih metara, što je povećanje u odnosu na 40,1 miliona kubika dan ranije, prenosi Rojters.

Ukrajina je odbila zahtev za isporuke gasa preko ulazne stanice Sohranovka, dodao je „Gasprom“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike