Novo veliko povećanje cene struje u Austriji!

02.05.2022

21:23

0

„Ferbund”, koji najviše koristi hidroelektrane u Austriji, povećao je u proseku cenu struje za 20 odsto, ali u zavisnosti od ugovora povećanje može biti veće od 50 procenata

Novo veliko povećanje cene struje u Austriji!
24sedam/Katarina Mihajlović

Austrijski energetski koncern „Ferbund“ povećao je za oko 21 evro mesečno cene za domaćinstva ili oko 250 evra godišnje.

„Ferbund”, koji najviše koristi hidroelektrane u Austriji, povećao je u proseku cenu struje za 20 odsto, ali u zavisnosti od ugovora povećanje može biti veće od 50 procenata.

- Ovo povećanje cene je relativno veliko. Energetska preduzeća do sada nisu sprovodila tako povećanje cene. Uskoro će i drugi operateri električne energije zatražiti povećanje cene struje“, rekao je za dnevnik „Esterajh” Johanes Majer iz regulatorskog tela za energetiku „E-Kontrol”, prenosi Tanjug.

Kada je reč o gasu „Ferbund” od domaćinstava sada traži u proseku oko 75 evra mesečno više novca što je za 900 evra dodatnih troškova godišnje.


Dok se poskupljenje može opravdati za gas, za struju to „Ferbund” ne može jer pre svega koristi hidroelektrane za proizvodnju struje.

Mediji ukazuju da povećanje cena donosi samo dodatne prihode akcionarima, a 51 odsto „Ferbunda” je u vlasništvu države Austrije, još 30 odsto pokrajinskih operatera energije, a manje od 20 odsto je na berzi.

„Ferbund” bi mogao, ogromnim rastom cene struje, ove godine ostvariti rekordnu dobit od dve milijarde evra. Prošle godine je ova kompanija ostvarila dobit veću za 40 odsto u odnosu na 2020, sa 873,6 miliona evra.

Od te dobiti isplaćena je dividenda u ukupnoj visini od 364,8 miliona evra, a polovinu, to jest oko 186 miliona, dobilo je ministarstvo finansija, to jest budžet.

Šef „Ferbunda” Mihael Štrugl pravda povećanje cene pravom deoničara, ukazavši da ne bi smeo struju ponuditi za manju cenu, jer bi time naneo štetu deoničarima.

Bonus video
24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti