Vraćanje na crno: Austrija pokreće elektranu na ugalj

20.06.2022

07:40

0

Austrija na energetsku krizu izazvanu sankcijama Rusiji odgovara privremenim odustajanjem od zelene agende i našuštanja uglja kao energenta

Vraćanje na crno: Austrija pokreće elektranu na ugalj
Tan2021-10-8_81614174_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Pošto Rusija već danima isporučuje manje količine gasa Austriji kancelar Karl Nehamer održao je krizni sastanak sa članovima svoje vlade i ekspertima, na kojem je odlučeno da se reaktivira i stara elektrana na ugalj Melah.

Elektrana Melah je na proleće 2020. ugašena nakon 34 godine rada.

Ona će, prema odluci sa sastanka, na kojem su učestvovali i ministar privrede Martin Koher i energetike Leonore Gevesler, u slučaju obustave isporuke gasa iz Rusije biti reaktivirana.

Takođe je doneta odluka o nabavci potrebnog uglja.

Višemesečna tranzicija

Elektrana Melah, koja se nalazi južno od Graca, je poslednja elektrana na ugalj u Austriji. Za njeno reaktiviranje, kako je naglašeno, potrebno je više meseci.

Vlada Austrije je ranije odlučila da popunjenost skladišta za gas mora biti 80 odsto pred početak grejne sezone, koja traje od oktobra do marta.

Trenutna popunjenost skladišta gasa je na svega 40,9 odsto, i ona se povećava i pored smanjenjih isporuka, jer je potrošnja gasa smanjena.

Austrijska vlada je, pre par nedelja, za kupovinu strateških rezervi gasa u visini od 20 teravat sati, od čega najmanje 7,4 teravatsati mora biti iz nekog izvora koji nije ruski, stavila na raspolaganje do 6,6 milijardi evra.

Nedavno usvojeni zakon o diverzifikaciji gasa podstiče kupovinu gasa koji nije iz Rusije sa do 100 miliona evra.

Domaća industrija dobila je mogućnost za samostalnu nabavku gasa.

Pored toga predviđena je finansijska podrška industrijskih kompanija za zamenu gasa drugim energentima.

Da bi se iskoristila kompletna skladišna struktura uspostavljeno je pravilo "koristi ili gubiš ", pa je svima koji imaju skladišta naloženo da moraju da ih napune ili te kapacitete stave drugima na raspolaganje.

Pošto je Rusija značajno smanjila isporuke donete su mere kako bi se taj cilj postigao i osigurala energetska bezbednost zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike