Zelenski iskritikovao Kanadu zbog turbine Severnog toka 1: Nemačka molila da se dostavi kako bi gasovod mogao da funkcioniše

12.07.2022

16:46

0

Ukrajinski predsednik smatra da Evropa i zemlje koje su uvele sankcije Moskvi ovim potezom pokazuju slabost i zavisnost od Rusije

Zelenski iskritikovao Kanadu zbog turbine Severnog toka 1: Nemačka molila da se dostavi kako bi gasovod mogao da funkcioniše
vladimir zelenski (1) - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi da će potez Kanade da vrati turbinu potrebnu za gasovod kojim se ruski gas transportuje u Nemačku Moskva smatrati „slabošću“.

Zelenski je rekao da je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo kanadskog izaslanika zbog „apsolutno neprihvatljive” odluke da se dozvoli vraćanje popravljene turbine Nemačkoj. Turbina je potrebna za Severni tok, gasovod koji prolazi kroz Baltičko more i kojim se gas iz Rusije isporučuje u Nemačku.

- Odluku o izuzeću od sankcija u Moskvi će posmatrati samo kao znak slabosti - naveo je Zelenski u video-obraćanju objavljenom u utorak, piše RT.

- Ako teroristička zemlja može da izvuče takvo izuzeće od sankcija, koje izuzeće će želeti sutra ili prekosutra? To je veoma opasna stvar. Sada nema sumnje da će Rusija pokušati ne samo da ograniči koliko god je to moguće, već da u najakutnijem trenutku potpuno zatvori snabdevanje Evrope gasom. To je ono za šta treba da se pripremimo - rekao je Zelenski.

Turbina je zadržana u Kanadi zbog sankcija uvedenih Moskvi kao odgovor na njenu vojnu kampanju u Ukrajini. Ruski državni gasni gigant Gasprom saopštio je prošlog meseca da je bio prinuđen da smanji protok kroz Severni tok jer turbina nije vraćena na vreme. Kompanija je tada potpuno obustavila protok na 10 dana počevši od ponedeljka, navodeći kao razlog planirano održavanje.

Profimedia
Robert Habek

Nemački ministar ekonomije Robert Habek tvrdio je tada da je odluka Gasproma da smanji protok kroz Severni tok bila politički motivisana. Istovremeno, on je takođe pozvao Kanadu da dozvoli da se turbina otpremi u Nemačku.

- Jake sankcije znače da moraju više da naškode Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nego našoj ekonomiji. Zato tražim razumevanje - rekao je Habek za Blumberg prošle nedelje.

Otava je u ponedeljak dala zeleno svetlo za povratak turbine.

- Kanada će dodeliti vremenski ograničenu i opozivu dozvolu Simens Kanadi kako bi omogućila vraćanje popravljenih turbina Severnog toka 1 u Nemačku - rekao je ministar prirodnih resursa Džonatan Vilkinson.

Američki Stejt department je podržao taj potez, rekavši da će, „kratkoročno, turbina omogućiti Nemačkoj i drugim evropskim zemljama da popune svoje rezerve gasa, povećavajući svoju energetsku bezbednost i otpornost i suprotstavljajući se pokušajima Rusije da koriste energiju kao oružje“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike