24sedam u "propalom" C&A: Kupovina na sitno, i na sopstveni rizik!

07.07.2022

18:13

0

Autor: G.M.Š.

Proverili smo kakva je situacija u prodavnicama poznatog svetskog trgovačkog brenda, koji je u Srbiji zbog problema sa carinom zatražio stečaj

24sedam u "propalom" C&A: Kupovina na sitno, i na sopstveni rizik!
IMG_20220707_133934 - Copyright 24sedam

Dan nakon što je u medije stigla vest da holandski trgovac jeftinom odećom, kompanija "C&A“, ima probleme sa Upravom carina i mutnim poslovima iz protekle decenije, ovdašnja filijala "C&A Moda RS“ d.o.o. Beograd je praktično u stečaju.

Privrednom sudu u Beogradu predlog za pokretanje stečajnog postupka podnet je 5. jula, a pojedine prodavnice, od 14 koliko ih ima u Srbiji, već su zatvorene. Katanac je stavljen na radnje u Pančevu, Kragujevcu i Zrenjaninu, dok se one u Beogradu još "drže“.

Prvi utisak vara...

Jednu takvu, u TC "Ušće", obišla je i ekipa 24sedam, da se na licu mesta uveri kako to izgleda kada jedan takav gigant (1.300 prodavnica u 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih) ode "pod led“.

Na prvi pogled, prodavnica kao i svaka druga u nekom od novih srpskih hramova konzumentske kulture. Ništa ne odaje da je firma u stečaju i da će se prodavnica danas-sutra zatvoriti, nema nikakvih zvaničnih obaveštenja, ni oglasa za specijalne akcije.

Možda je malo veći broj kupaca nego u sličnim radnjama, ali ne nešto posebno. Ili se vest o "propasti“ još nije proširila, ili je presudan faktor bilo doba dana. Možda će posle pet po podne, kada ljudi završe svoje redovne poslove, ili narednog vikenda biti navale.

Oni koji eventualno dođu u očekivanju da će kupiti nešto posebno jeftino, biće razočarani. Posebnih popusta i "rasprodaje zbog zatvaranja“ nema, samo onih redovnih, na jeftiniju robu, kako to već sezonski biva.

Oni što kupuju imaju po nekoliko artikala u rukama, ali se to sve svodi na majice i sitnice, tako da prosečni računi nisu iznad dve ili tri hiljade dinara.

Bez probe, molim

Sa strane gledano, sve izgleda prilično normalno. Osim što je primetno da nema obezbeđenja, koje je vidno po ovakvim radnjama. Ali oni koji su se upustili u kupovinu mogli su da primete očite znakove da nešto nije u redu. Prvi je da "ne rade kabine“. Tako da ako hoćete da kupite nešto, ili se skrivate iza štendera sa drugom robom, ili pazarite na sreću.

24sedam
 

To "na sreću“ važi i za sve što kupite, tako da se kupci koji pazare za hiljadu-dve dinara zapravo ponašaju racionalno. Ako kupite nešto skupo, morate biti svesni da reklamacije nema, jer uskoro ni u Beogradu neće biti mesta na kojem tu robu možete da reklamirate. Jednostavno, svaka kupovina je na sopstveni rizik.

Drugi znak da nije sve kako treba je što ne možete da platite karticama.

„Možemo da probamo, ali aparat nešto ne radi“, kažu vam ljubazne prodavačice na kasi. I pored toga, na „pomoćnoj kasi“, pošto na glavnoj stoji obaveštenje da ne radi, nismo zatekli gužvu. Veći su redovi po trafikama u tržnom centru...

Radnici zatečeni i razočarani

Radnike „C&A“ po prodavnicama je, očigledno, zatekao ovakav razvoj situacije. Nisu voljni da pričaju o tome, samo kažu da su iznenađeni i razočarani, jer do juče su mislili da rade u stabilnoj, poznatoj inostranoj firmi, a danas su u firmi u stečaju.

Profimedia
 

Ni oni sami ne raspolažu sa više informacija nego što to ima prosečan čitalac portala i novina. Mejlom im je stiglo obaveštenje da firma ide u stečaj, da će doći stečajni upravnik i da nema više potrebe za tolikim brojem zaposlenih.

Kada će biti plaćeni, nisu sigurni. A ne mogu ni biti sigurni ni sa zakonske strane, jer po našim propisima plate i druge novčane obaveze prema radnicima spadaju u prvi isplatni red iz stečajne mase, ali samo do iznosa minimalne plate. Iznos do pune plate spada u treći red, što znači da se isplaćuje nakon što se namiri država za porez.

Žrtva ili muljator?

Iz jedne od evropskih centrala "C&A“, iz Diseldorfa u Nemačkoj, danas je saopšteno da se za stečaj u Srbiji kompanija odlučila jer je "postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca".

- Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje "C&A" - navodi se u saopštenju.

Tih 300 "radnji“, odnosno nelegalnog uvoza robe iz Kine pod imenom firme, napravilo je štetu budžetu Srbije od šest miliona evra. To je rađeno u periodu od 2014. do 2021. godine, pri čemu su navodno zloupotrebljeni logo kompanije “C&A”, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika ove firme u Srbiji (koje je imala austrijska špediterska kuća “Quehenberger logistics SRB“).

Profimedia
 

Tako je procenila Uprava carina, a kako su u "C&A” mišljenja da ne treba da snose posledice krivičnog dela za koje tvrde da nisu odgovorni, ekipa direktora iz Nemačke i Austrije u "C&A Moda RS“ je odlučila da je bolje da proglasi insolventnost i ode u bankrot nego da se plati pomenuti iznos.

Kako je „C&A Moda RS“ d.o.o., odnosno privredno društvo sa ograničenom odgovornošću, matična holandska firma, nema novčane obaveze prema državi Srbiji. Veoma zgodna činjenica za holandsku porodicu Breninkmejer, koja iz blagodeti švajcarskog cuga preko tamošnje firme „Cofra Holding“ upravlja i firmom „C&A“ sa sedištem u Belgiji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike