C&A proglasila stečaj: Modni trgovački brend kaže da je žrtva prevare

07.07.2022

07:26

1

Autor: 24sedam

Kompanija “C&A Srbija” proglasila je stečaj, nakon što je zapala u carinske probleme zbog šverca robe i poreske štete za Srbiju

C&A proglasila stečaj: Modni trgovački brend kaže da je žrtva prevare
profimedia-0560849142 - Copyright Profimedia

Iz jedne od centrala ove holandske kompanije poznate u svetu, iz Diseldorfa u Nemačkoj , saopšteno je da je njena srpska filijala "postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca".

- Počinioci su sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Republike Srbije. Ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji. Situacija je veoma specifična i primenjuje se samo na Srbiju. Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje "C&A" - navodi se u saopštenju.

Da počinioci ipak nisu toliko nepoznati vidi se iz dela saopštenja gde se kaže da je počinilac prevare jedan od poslovnih partnera kompanije a da su tu i „drugi počinioci koji su i dalje nepoznati“.

Ono što se zna da je urađeno bar 300 radnji ilegalnog uvoza robe u periodu od 2014. do 2021. godine, pri čemu je navodno zloupotrebljen logo kompanije “C&A”, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije “C&A” u Srbiji.

Krivično delo je Uprava carina otkrila u oktobru 2021. i tada je kompanija prvi put obaveštena o tom švercu pod njenim imenom. Iako su u „C&A” bili mišljenja da ne treba da snose posledice tog krivičnog dela za koje tvrde da nisu odgovorni „carinski organi Republike Srbije zauzeli stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza“.

Šteta za državni budžet Srbikje na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini je najmanje šest miliona evra.

Da ne plate porez i kaznu proglasili stečaj

Zbog toga je uprava kompanije “C&A Srbija”, u kojoj se nalaze nemački i austrijski državljani, zaključila da ne može odgovorno da snosi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije.

- S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije “C&A Srbija”, upravljački tim je bio primoran da danas proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik - navodi se u saopštenju kompanije.

Beogradski “Blic“ je juče objavio da je država Srbija otkrila da je ova kompanija skoro sedam godina švercovala kinesku robu, i na taj način oštetila budžet Srbije za šest miliona evra.

U poslu su, prema navodima medija učestvovali i iz austrijske špediterske kuće koja u Srbiji poslovala pod imenom “Quehenberger logistics SRB“, a potom promenila ime.
Prema navodima, švercovana kineska roba se prijavljivala kao originalna roba „C&A Srbija”.

"C&A" je, sa više od 1.300 prodavnica u 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih, jedan od vodećih evropskih modnih prodavaca.

Matična firma im je „Cofra Holding“ iz švajcarskog Cuga, gde žive vlasnici holandska familija Breninkmejer.

Pre koronakrize, 2018, godine, „C&A“ je bila deveti najuspešniji prodavac odeće u svetu, sa prihodima od 6,7 milijardi evra. Otada je promet opao a kompanija je prodavala neke svoje biznise.

U avgustu 2020. godine „C&A“ je prodala „C&A Kina“ kineskom privatnog investricionom fondu.

U decembru 2021. godine Evropski centar za ustavna i ljudska prava je podneo krivičnu prijavu protiv „C&A“ i još nekih brendova holandskom sudu, u kojoj se oni optužuju da su imali koristi od robovskog rada pripadnika naroda Ujgura u kineskoj oblasti Sindžang.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike