Rusi danas poslali manje gasa preko Severnog toka, ali…

13.06.2022

09:50

0

Danas je zabeležen značajan pad isporuke ruskog gasa u Evropu preko Severnog toka ali to još ne predstavlja pravilo

Rusi danas poslali manje gasa preko Severnog toka, ali…
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Isporuke ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok manje su danas za 22 odsto, pokazuju podaci kompanije „Nord strim“, operatera gasovoda.

Ruski dnevni list „Gazeta“ piše da je za danas predviđena isporuka gasa od 4,7 miliona kubnih metara na sat, što je nešto više od 113 miliona kubnih metara dnevno.

Ova količina je za 22 odsto manja nego prethodnog dana, kada je obim isporuka bio 145 miliona kubnih metara gasa. U proseku, majski nivo isporuka je bio za 34 procenta viši i kretao se oko 170 miliona kubnih metara.

Ali, ova dnevna oscilacija ne mora da znači da se Evropa zaista u tolikoj meri odrekla ruskog gasa, već je reč o trenutnom potrebi klijenata, iz najmanje dva razloga.

Prvi je što su, prema podacima ukrajinskog operatora za prenos gasa, isporuke ruskog gasa preko Ukrajine ostaju na nivou iz prethodnih dana. Tražnja za transportom gasa za 13. jun na ovom pravcu iznosi 41,9 miliona kubnih metara.

Drugi argument su podaci o popunjavanju skladišta gasa u EU. U svim zemljama, prema podacima AGSI, dotok u skladišta je „u zelenom“. A taj gas mora od nekuda da dođe. Pošto je dotok američkog gasa pod znakom pitanja, zbog incidenta u jednom od najvećih američkih punionica utečnjenog gasa „Frimont LNG“.

Prema tim podacima, evropska skladišta se pune brzinom od četvrtine do pola procenta dnevno. To je u slučaju Austrije, na primer, 538 gigavatčasova energije dnevno, odnosno oko sedam dana prosečne potrošnje struje u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike