Mali: Nije samo pitanje cene, već da li će biti gasa i struje

01.06.2022

08:54

0

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da više nije samo pitanje koliko će koštati energenti nego da li će ih na tržištu biti za kupovinu

Mali: Nije samo pitanje cene, već da li će biti gasa i struje
Tan2022-4-13_133251240_0 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Mali je za TV Pink ukazao da je upravo iz tog razloga veoma važan dogovor sa Rusijom koji omogućava da Srbija ima mnogostruko nižu cenu gasa nego bilo gde u Evropi.

- To je važno za privredu, za građane, ali to nije jedini izazov. Izazov je pitanje snabdevanja strujom u celom regionu, a kada se pogleda šesti paket sankcija Rusiji, pitanje je i snabdevanje sirovom naftom - kazao je Mali.
Ocenjuje da su to ogromni izazovi i dodaje da se osim njih pojavljuje i veliki izazov u prehrambenoj industriji.
Ukazujući na to da je u Evropi već zabeležena nestašica pojedinih namirnica, Mali kauže da je "jedna mala Srbija" i dalje samoodrživa.

U tom smislu ističe da imamo dovoljno brašna, pšenice, kukuruza, šećera, ulja i naglašava da je država odgovorno rekla da će s jedne strane čuvati životni standard građana zamrzavanjem cena određenih namirnica, a s druge strane da će napuniti robne rezerve za slučaj da dođe do nestašica.

Navodi da se i dalje kontroliše cena goriva na pumpama i podseća da bez obzira na ogroman rast cene gasa u Evropi, u Srbiji nije bilo povećanja ni prema građanima, ni prema privredi, što se odnosi i na struju.

- Uprkos krizi u Evropi i svetu, mi smo i dalje stabilni i svi projekti koji su započeti se rade. Ogromni su izazovi pred nama, velika je borba za svaki kilovat struje, za svaki metar kubni gasa. Radimo sve da građani Srbije što manje osete ovu krizu - kazao je Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike