Vratite nam naš deo: Rio Tinto na sudu, Rusi ne daju svoje

06.06.2022

07:08

0

Ruski proizvođač aluminijuma „Rusal“ podneo je tužbu protiv rudarske kompanije „Rio Tinto“

Vratite nam naš deo: Rio Tinto na sudu, Rusi ne daju svoje
rio tinto australija profimedia-0076142763 - Copyright Profimedia

„Rusal“ tuži sudu „Rio Tinto“ i zahteva da mu se vrati pristup udelu od 20 posto proizvedene glinice u zajedničkoj kompaniji u Kvinslendu.

U tužbi ruske firme se osporava odgovor Australije na ruski napad na Ukrajinu koji uključuje široke sankcije protiv ruskih firmi i oligarha, kako se to formalno tretira, „povezanih s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“.

Pozivajući se na sankcije, „Rio Tinto“ je u aprilu preuzeo isključivu kontrolu nad kompanijom „Kvinslend Alumina“ (KAL), potisnuvši „Rusal“ i zabranivši mu pristup pogonu za proizvodnju glinice, jedinjenja iz kojeg se dobija aluminijum. Australijska kompanija je vlasnik 80 posto pogona a ruska 20 procenata, prenosi Rojters.

„Rusalova“ australijska kompanija „Alumina end boksit“ navela je u tužbi podnetoj australijskom Federalnom sudu da okolnosti koje su potrebne da „Rio Tinto“ preuzme potpunu kontrolu nad pogonom ne postoje i da to predstavlja kršenje obaveza, prema sudskim dokumentima u koje je uvid imala britanska agencija.

„Rusalova“ australijska podružnica traži od saveznog suda da joj se vrate vlasnička prava u „KAL-u“, dodajući se nastavljanjem njenog posla tamo ne krše sankcije.

Potez „Rio Tinta“ usledio je ubrzo nakon što je ovaj vodeći svetski proizvođač rude gvožđa prekinuo sve veze s ruskim preduzećima zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Australija je u martu zabranila izvoz glinice i rude aluminijuma, uključujući boksit, u Rusiju.

Iz „Rio Tinta“ su odbili komentar, a u „Rusalu“, koji je drugi najveći svetski proizvođač aluminijuma, nisu bili dostupni van uobičajenog radnog vremena.

„Rusal“ nije direktno na meti australijskih sankcija, a postupak „Rio Tinta“ je pokrenut kaznenim merama protiv oligarha Olega Deripaske i Viktora Vekselberga, koji poseduju udele od 25,6 i osam posto u Rusalu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike