Francuzi beže iz Rusije: Sosijete ženeral prodaje ceo udeo u Rosbanci

11.04.2022

08:39

0

Francuska banka „Sosijete ženeral“ saopštila je danas da je odlučila da proda svoj kapital u Rosbanci i podružnicama iz sektora osiguranja

Francuzi beže iz Rusije: Sosijete ženeral prodaje ceo udeo u Rosbanci
Copyright Moskva; Foto: Anatoly Kalmykov/Pixabay

Transakcija predviđa prenos udela francuske banke u Rosbanci na „Interos kepital“, rusku finansijsku firmu koja se povezuje sa oligarhom Vladimirom Potanjinom, najvećim deoničarem „Norilsk nikela“, najvećeg svetskog proizvođača paladijuma i prerađenog nikla.

- S ovim sporazumom, grupa bi na efikasan i uređen način izašla iz Rusije, obezbeđujući kontinuitet svojim zaposlenima i klijentima – prenosi Rojters izjavu iz francuske banke.

Ugovor, koji čeka na odobrenje regulatora, rezultirao bi otpisom od oko dve milijarde evra i bezgotovinskih stavki, što ne bi imalo uticaj na koeficijent kapitala "Sosijete ženeral", navodi se u saopštenju.

„Sosijete ženeral“ je prvi put kupila udeo u Rosbanci 2006. godine, pri čemu je opciju kupovine većinskog udela iskoristila 2008. Poslovanje ove ruske banka je u potpunosti spojeno sa ostatkom „Sosijeteovih“ finansijskih operacija u Rusiji 2010. godine.

Ruski napad na Ukrajinu izazvao je niz finansijskih sankcija iz SAD-a, Evrope i Britanije, što je navelo zapadne kompanije da masovno prodaju svoju rusku imovinu i povuku se sa tog tržišta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike