„Rio Tintu“ Srbija velika muka, ali ne i jedina

25.01.2022

09:35

0

Kompanija „Rio Tinto“ ima samo loše opcije u pokušaja da spase projekat iskopavanja litijuma u Srbiji vredan 2,4 milijardi dolara, izveštava Rojters

„Rio Tintu“ Srbija velika muka, ali ne i jedina
Profimedia

Vlada Srbije, suočena sa ekološkim protestima, otkazala je prošle nedelje gostoprimstvo „Rio Tintu“, a anglo-australijski rudarski gigant ima malo iskustva u odbijanju i biranju putanje kuda dalje, ocenjuje agencija Rojters.

U „Rio Tintu“ kažu, prenosi Rojters, da iako su svesni političkih tenzija oko projekta, odluka srpske Vlade da obustavi projekat predstavlja iznenađenje zbog kojeg kompanija žuri da pronađe strategiju kako dalje.

S obzirom na predstojeće izbore, Beograd je obustavio projekat nakon velikih protesta protiv rudarenja, čime je raspršio nade „Rio Tinta“ da će postati jedan od prvih 10 proizvođača litijuma na svetu.

Srbija nije jedina koja zadaje glavobolje kompaniji „Rio Tinto“, dodaje agencija.

„Rio Tinto“ čeka odluku američkog apelacionog suda o tome da li će dobiti pristup državnoj zemlji u Arizoni koja mu je potrebna da bi izgradio jedan od najvećih rudnika bakra, čemu se protivi starosedelačko američko stanovništvo.

Takođe, posle višegodišnjih rasprava i neslaganja sa vladom Mongolije, „Rio Tinto“ je u decembru, kako navodi Rojters, "pokrenuo ofanzivu šarma" sa ciljem razvoja rudnika bakra i zlata Oju Tolgou i ponudio da otpiše preostali vladin dug od 2,3 milijardi dolara za njen udeo u projektu.

Tužba moguća, ali malo verovatna

Kompanija koja tvrdi da je uvek poštovala zakone Srbije procenjuje pravne osnove za odluku srpskih vlasti. „Rio Tinto“ bi mogao da tuži srpsku Vladu prema sporazumu o investicijama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva zbog kršenja odredaba o fer i ravnopravnom tretmanu, ako Vlada nastavi započeto i formalno okonča dozvolu bez valjanog razloga, rekli su za Rojters advokati specijalizovani za sporove u oblasti međunarodne trgovine.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

 

Međutim, malo je verovatno da bi arbitražni sud naterao srpsku Vladu da ponovo izda dozvolu, dok bi to nanelo štetu „Rio Tintu“ jer bi odnosi dveju strana postali nepopravljivi, kažu pravnici.

- Veoma je neuobičajeno da jedna velika rudarska kompanija tuži državu. Tužba po bilateralnom sporazumu je uvek poslednja opcija, ne prva - kaže Piter Leon, partner advokatske firme „Herbert Smit Frihils“.

Iz „Rio Tinta“ je, kako piše Rojters, rečeno da neće davati nove komentare o ovom pitanju.
Ako nova srpska vlada podrži ovu odluku, to bi navelo „Rio Tinto“ da ode bez preduzimanja dalje akcije, kažu takođe pravni eksperti.

Moguće opcije

Agencija konstatuje da je kompanija već potrošila 450 miliona dolara na razne studije, a uložila je godine razvijajući tehnologiju za ekonomsko vađenje litijuma iz jadarita, minerala koji je dosad pronađen samo u dolini Jadra.

Prošle godine kompanija je dopremila u Srbiju pilot-postrojenje za preradu litijuma u četiri kontejnera duga 12 metara.

Bilo je predviđeno da ovaj projekat u Srbiji bude najveći rudnik litijuma u Evropi, da proizvodi godišnje 58.000 tona rafinisanog litijum-karbonata od kojeg se prave baterije, što je dovoljno za napajanje milion električnih vozila, dodaje Rojters.

U Srbiji bi najbolji scenario za „Rio Tinto“ bio da ponovo dobije dozvole za iskopavanje litijuma posle izbora u aprilu, navodi dalje Rojters, uz ocenu da populistička vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom doživljava pad podrške stečene na izborima 2020. godine zbog podrške rudarenju u Srbiji.

- Ovo bi bio slučaj gde bi „Rio Tinto“ morao da ponovo pregovara o uslovima dozvole sa Vladom koja bi tražila dodatne naknade, veće raspodele vrednosti ili poboljšanja kada je reč o ekološkim pitanjima - rekao je za Rojters londonski advokat specijalizovan za međunarodne sporove.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug