Širi se aerodrom "Ponikve": Kod Užica će sletati "erbas A320 neo" i "boing 757"

03.06.2022

05:17

0

Autor: 24sedam

Tokom vojne intervencije NATO-a aerodrom je u više navrata bombardovan, tako da je pretrpeo znatna oštećenja

Širi se aerodrom "Ponikve": Kod Užica će sletati "erbas A320 neo" i "boing 757"
Pvi-let-1-1080x675 - Copyright Aerodrom Ponikve/Foto: Printskrin/aerodromponikve.rs

Aerodrom "Ponikve" se nalazi 18 kilometara severozapadno od Užica i izgrađen je sredinom osamdesetih godina prošlog veka za vojne potrebe.

Tokom vojne intervencije NATO-a aerodrom je u više navrata bombardovan, tako da je pretrpeo znatna oštećenja.

Po završetku vojne intervencije ta oštećenja su delimično sanirana, tako da je omogućeno korišćenje aerodroma sa redukovanom dužinom poletno-sletne staze od 2.200 metara. U skladu sa programom konverzije vojnih aerodroma u aerodrome za civilnu upotrebu, aerodrom je 2010. godine predat na upravljanje Užicu i od 2013. godine se koristi za obavljanje vazdušnog saobraćaja za sopstvene potrebe u kategoriji 2B.

"Aerodromi Srbije" doo Niš podneli su zahtev nadležnom ministarstvu za odlučivanje o potrebi izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta fazne rekonstrukcije aerodroma "Ponikve".

Profimedia
 

Kako je navedeno u idejnom projektu, rekonstrukcija će se raditi u pet faza, za kritične avione "erbas A320 neo" i "boing 757" (model koji se odavno ne proizvodi).

Prva i druga faza podrazumevaju sanaciju poletno-sletne staze, sistema za odvodnjavanje, kablovske kanalizacije sistema svetlosnog obeležavanja i horizontalne i vertikalne signalizacije dela poletno-sletne staze, za kritični avion "erbas A320 neo".

Treća faza obuhvata proširenje okretnice na pragu 28 poletno-sletne staze u cilju stvaranja mogućnosti za okretanje kritičnog aviona "boing 757".

Predmet projekta faze 4 je izgradnja nove rulne staze širine 23 metra i platforme, a u petoj fazi radiće se rekonstrukcija zaštitnog pojasa kraja poletno-sletne staze, za kritični avion "boing 757".

Posao izrade projekta za sanaciju piste i izgradnju rulne staze i platforme na aerodromu "Ponikve" na tenderu su dobili "Šidprojekt" doo Šid i Institut za puteve ad Beograd, koji je izradio idejno rešenje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike