Peleta mora biti: Proizvođači od Srbijašuma traže poštovanje ugovora

25.05.2022

08:39

0

Autor: 24sedam

Proizvođači peleta iz svih krajeva Srbije imali su sastanak sa rukovodstvom JP „Srbijašuma“, na kojem su izneli svoje primedbe ali i predloge kako bi se stabilizovalo tržište i bilo dovoljno peleta za pnarednu zimu.

Peleta mora biti: Proizvođači od Srbijašuma traže poštovanje ugovora
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

U razgovoru sa Igorom Braunovićem , generalnim direktorom državnog preduzeća koje drvnom sirovinom snabdeva sve proizvođače peleta, navedeni su razlozi kašnjena u isporuci.

- Sve do kraja prošlog meseca, temperatura je bila u minusu, pre svega u delovima gde gazdujemo na velikim ili većim nadmorskim visinama. Pratili su nas, skoro kontinuirano, sneg, poledica, susnežica, čak mećave i kiše. I sve to u uslovima nedostatka radnika za te vrste poslova kod izvođača kao i propisane odredbe Zakonom o šumama koje u celosti regulišu rad Javnog preduzeća, a delimično su u koliziji sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, zbog čega je došlo do otežane proizvodnje, koju je pratila i takva isporuka drvnih sortimenata – prenmose reči direktora Braunovića beogradske „Večernje novosti“.

Dogovoreno je da JP „ Srbijašume“ do 1. jula dostignu dinamiku proizvodnje i ugovorene isporuke planiranih drvnih sortimenata.

- Planirana proizvodnja drvnih sortimenata JP u potpunost će da podmiri potrebe proizvođača peleta i na tržištu naše zemlje će biti u dovoljnoj količini tog energenta - ističe Braunović, ukazujući da je sadašnja cena peleta 250 evra sa sirovinom koju im isporuči naše preduzeće.

Nema ekstraprofita

Ovih dana su u pojedinim srpskim medijima domaći proizvođači peleta prozivani kao svojevrsni ekstraporifiteri jer navodno od jeftine sirovine koju im isporujče „Srbijašume“ prodaju građanima skup pelet.

- Mi smo pouzdani partneri i u saradnji ćemo potpuno da podmirimo srpsko tržište. Nekorektno je, pa čak i nepošteno od onih koji u delu javnosti neosnovano kritikuju. Izričito smo protiv monopola koji bi neki proizvođači da ustanove što se tiče i nabavke sirovina.

Dogovorena cena peleta neće rasti ukoliko ne dođe do rasta inputa koji učestvuju u proizvodnji - kažu iz inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja peletara.

Proizvođači, kako je predočeno, od Vlade traže da marže trgovcima, odnoso prodavcima peleta budu ograničene.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 42 proizvođača peleta, koji proizvode oko četvrt miliona tona peleta u pogonu gde imaju više od 1.000 zaposlenih radnika.

- Ta količina peleta dovoljna je za grejanje 80 hiljada domaćinstava u Srbiji tokom čitave grejne sezone - ističe Braunović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike