Cene drveta i peleta neopravdano visoke: "Prodavci nek prikoče"

20.05.2022

10:24

1

U "Srbijašumama" su za osam godina cene povećane za svega pet odsto, naveo je v. d. direktora ovog preduzeća

Cene drveta i peleta neopravdano visoke: "Prodavci nek prikoče"
RINA

Cene ogrevnog drveta i peleta u Srbiji neopravdano su visoke, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora "Srbijašuma" Igor Braunović. On je dodao i da će prodavci morati da "prikoče" s poskupljenjem.

- Vlada Srbije je zbog svetske energetske krize "Srbijašume" proglasila energetskim preduzećem, jer ono snabdeva sirovinom druga preduzeća koja proizvode energente - rekao je on, gostujući na RTS-u.

Braunović je istakao da "Srbijašume" spremno dočekuju ovu krizu i da su u stanju da podmire sve potrebe građana.

- Mi se krećemo u skladu sa dozvoljenim sečivim etatom, kako bismo na pravi način gazdovali šumom i od toga nećemo odstupiti. Moramo voditi računa o održivosti gazdovanja - napomenuo je Braunović.

Kako je istakao, u "Srbijašumama" su za osam godina cene povećane za svega pet odsto.

- Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu, koliko čujemo oko 8.000 dinara, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču - rekao je Braunović.

Naveo je da su cene peleta, koje idu i do 40.000 dinara, apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz "Srbijašuma" košta maksimalno 8.000 dinara.

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da "prikoče" sa cenama ogreva, jer će u suprotnom "Srbijašume" razmisliti kako ce se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

- Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna -rekao je Braunović.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi