Upozorenje Blumberga: Veći šokovi dolaze sa računima za struju - mnogi će se utopiti!

24.05.2022

08:13

0

Autor: 24sedam

Dramatični pogled na globalno tržište električnom energijom

Upozorenje Blumberga: Veći šokovi dolaze sa računima za struju - mnogi će se utopiti!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Naftna kriza pogađa ekonomiju poput velikog talasa koji se lomi o obalu. Uticaj je trenutan i dramatičan dok se talas spušta na obalu. Kriza električne energije je još jedna vrsta šoka - slično rastućoj plimi, ona je spora, ali nemilosrdna, a onda ste na kraju potpuno preplavljeni...

Ovako dramatično Blumberg analizira trenutna dešavanja na globalnom tržištu električne energije i "ne vidi" baš svetlu budućnost. Analitičari Blumberga postavljaju pitanje "zašto se kreatori politike i investitori fokusiraju na naftu i imaju tendenciju da ignorišu električnu energiju".

Neprimećen nedeljni rast cena

To je velika greška jer dolazi još jedna velika nevolja u vezi sa cenama električne energije, za razliku od one koju je Evropa preživela krajem prošle godine.

Gotovo neprimećeno, regionalni terminski ugovori o električnoj energiji za kraj 2022. i, posebno, za 2023. značajno su porasli tokom poslednjih nekoliko nedelja, najavljujući dalje povećanje računa za komunalne usluge. U nekim slučajevima, terminski ugovori su postavili rekordne vrednosti, povećavši se za oko 40 odsto u poslednja dva meseca.

Cene struje su skočile u decembru i ponovo krajem februara na nekoliko dana. Od tada, svakodnevne cene su ponovo pale, ali to je pogrešna slika. U struji su važni kumulativni proseci, a mesečni proseci daju zabrinjavajući prizor.

Do sada u maju, referentni nemački jednogodišnji terminski ugovor o električnoj energiji je u proseku iznosio 222 evra (235 dolara) po megavat-satu, što je dostiglo najviši nivo ikada, iznad prethodnog rekorda postavljenog prošlog decembra od 207 evra po megavat-satu. Pre 2021, najveći prosek za isti referentni ugovor bio je 83 evra u julu 2008.

Vlade će potrošiti milijarde...

Rat u Ukrajini, koji je podigao cene prirodnog gasa i uglja, glavni je pokretač ove krize. To je takođe pogoršano niskom proizvodnjom nuklearne energije u Francuskoj, državna kompanija Electricite de France SA nedavno je smanjila svoje smernice za proizvodnju nuklearne energije za 2022. na manje od 300 teravata sati, što je više od 30 odsto manje u odnosu na ono što je proizvela pre deceniju.

Evropska komunalna preduzeća kupuju električnu energiju mesecima unapred na veleprodajnom tržištu kako bi pokrila troškove za svoje kupce. I tako sadašnja povećanja cena u terminskim ugovorima zapravo doprinose značajnom povećanju maloprodaje za sledeću godinu. Nalet će biti sličan onom prošle jeseni, kada su računi za struju postali vrući politički krompir od Španije do Velike Britanije.

Pixabay
 

Još jednom, povećanja mogu naterati vlade da potroše milijarde dolara na ublažavanje uticaja, putem subvencija i poreskih olakšica. Sada je problem u tome što bi povećanja računa za komunalne usluge došla na ionako široko rasprostranjene probleme oko troškova života, što bi dodatno opterećivalo porodične budžete. To je još više nevolja za Evropsku centralnu banku i Banku Engleske, koje se već bore sa višedecenijskom visokom inflacijom. Ako je naftni šok izazvao talas inflacije, strujni udar će dodatno podići plimu inflacije.

Sa naftom, spot cene na tržištu će dovesti do fluktuacije cena na pumpama na dnevnoj bazi. Sa strujom, promene se otkrivaju mesečno - i biće posebno dramatične u budućnosti. U Ujedinjenom Kraljevstvu, na primer, maksimalna cena komunalija koja može da se naplati domaćinstvima za električnu energiju (popularno poznata kao limit cena) trenutno se preračunava dva puta godišnje.

Plima stiže 2023.

Pošto su se cene za kraj 2022. i početak 2023. već nekoliko nedelja trgovale na visokim nivoima, ograničenje će se značajno povećati. Cornvall Insight procenjuje da će tarifa za struju i gas verovatno porasti na 2.595 funti (3.238 dolara) godišnje do oktobra, što je više od 30 odsto u odnosu na trenutnih 1.971 funti. Ranije ove godine, ista tarifa je skočila 54 odsto pre nego što je vlada intervenisala da ublaži udarac.

Slični su trendovi i u drugim zemljama. Nemačke komunalne kompanije i veliki kupci električne energije sada trguju električnom energijom za isporuku tokom 2023. po ceni od više od 200 evra po megavat-satu, što je rekord za tu godinu. Podsetimo, terminske cene su se 2019. kretale oko 50 evra.

Francuske cene električne energije za 2023. prošle nedelje su porasle na više od 300 evra po megavat satu, što je rekord za ugovore tog tipa. U januaru se istim ugovorom trgovalo za manje od 130 evra po megavat-satu.

Uticaj ovih povećanja neće biti evidentan sada na maloprodajnim cenama, već kasnije ove godine. Ali kada tržište električne energije dostigne plimu krajem 2022. i početkom 2023. godine, uticaj na porodice, njihove budžete i na mala preduzeća biće isti - mnogi će se utopiti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike