Opet skočila cena plavog energenta! Poskupeo gas u Evropi zbog odluke Ukrajine

11.05.2022

12:10

0

Ukrajinski operater sistema za prenos gasa (GTSOU) saopštio je u utorak da će obustaviti tranzit ruskog gasa u Evropu preko stanice Sohranovka, počev od 11. maja

Opet skočila cena plavog energenta! Poskupeo gas u Evropi zbog odluke Ukrajine
Gasovod - Copyright Profimedia

Cena gasa u Evropi porasla je danas iznad 1.100 dolara za hiljadu kubika, pošto je Ukrajina suspendovala protok dela ruskih isporuka preko tranzitne stanice Sohranovka, prema podacima sa platforme londonske ICE berze.


Cena gasa za junsku isporuku (fjučers ugovori) na holandskom TTF čvorištu je porasla za 4,0 posto na dnevnom nivou, na 1.124 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 103 evra po megavat-satu (MWh), prema trenutnom kursu evro/dolar, izvestio je Tass.
Profimedia
 

 


Ukrajinski operater sistema za prenos gasa (GTSOU) saopštio je u utorak da će obustaviti tranzit ruskog gasa u Evropu preko stanice Sohranovka, počev od 11. maja, zbog "više sile", jer kompanija navodno ne može da kontroliše gasnu kompresorsku stanicu Novopskov u Luganskoj oblasti, zbog čega će odbiti nominacije za transport i neće prihvatati gas iz Rusije, dodaje se u informaciji ruske novinske agencije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je, povodom najave Ukrajine da će obustaviti tranzit gasa u Evropu, da to neće uticati na Srbiju, jer naša zemlja dobija gas iz Balkanskog toka.

- Ukrajina će jedan deo gasa da preusmeri preko drugog gasovoda, a čak i da to ne urade mi smo obezbeđeni po pitanju gasa - kazala je Mihajlović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike