Momirović najavio: U planu direktna linija Beograd-Rijad!

11.05.2022

11:10

0

Ministar je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o potencijalnim investicijama Saudijske Arabije u Srbiji

Momirović najavio: U planu direktna linija Beograd-Rijad!
Ilustracija - Copyright RINA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da je u planu uspostavljanje redovne avio-linije između Rijada i Beograda, uz ocenu da su koristi uspostavljanja te linije višestruke.

Momirović je, nakon sastanka sa ministrom transporta i logistike Kraljevine Saudijske Arabije Salehom bin Nasser bin Alali Aljasserom, istakao da je Saudijska Arabija, članica G-20, zemlja koja se ubrzano ekonomski otvara i modernizuje što postaje velika šansa za naše kompanije da nađu svoje mesto na ovdašnjem tržištu.

Ministar je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o potencijalnim investicijama Saudijske Arabije u Srbiji, i dodao da Srbija želi da bude deo impresivnog investicionog plana Saudija 2030, koji podrazumeva investicije od 100 milijardi dolara u infrastrukturu.

MGSI
 

Momirović se sastao i sa potpredsednikom kompanije Aramko zaduženim za industrijski razvoj Fahadom Al-Abdul Karimom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj situaciji na tržištu snabdevanja naftnim derivatima, a u svetlu najnovijih političkih izazova na istoku Evrope. Aramko je najveća svetska kompanija za proizvodnju nafte i ujedno motor razvoja Saudijske Arabije.

U okviru dvodnevnog samita "Forum o budućnosti vazduhoplovstva" koji se po prvi put organizuje u prestonici Saudijske Arabije, ministar Momirović je imao priliku da na marginama foruma održi sastanke sa velikim brojem ministara i zvaničnika iz Saudijske Arabije i drugih zemalja sveta.

Forum o budućnosti vazduhoplovstva traje dva dana

Forum o budućnosti vazduhoplovstva održava se od 9. do 11. maja i pokriva veliki spektar tema iz oblasti vazduhoplovstva, koje su grupisane u tri osnovne oblasti:

  • inovacije
  •  održivi razvoj
  • dalji razvoj vazduhoplovstva.

Na samitu učestvuje veliki broj predstavnika međunarodnih vazduhoplovnih organizacija i agencija, civilnih vazduhoplovnih vlasti, vazduhoplovne industrije i industrije uopšte.

Ministar je održao bilateralni sastanak i sa malezijskim ministrom za transport Vee Ka Siongom.

Momirović je naglasio da je Malezija zainteresovana za kod-šer ugovor sa "Er Srbijom", čime bi zahvaljujući ovom sporazumu, kompanije svojim putnicima mogle ponuditi veći izbor destinacija i bolje transfere preko svojih matičnih aerodroma.

Ministar je izrazio nadu da će se vrlo brzo uspostaviti direktan let između Kuala Lumpura i Beograda, jer bi obavljanje redovnog vazdušnog saobraćaja između Srbije i Malezije dovelo nove turiste u našu zemlju i bio dodatni impuls razvoju turizma u našoj zemlji, Srbija i Malezija imaju jako dobre diplomatske odnose, gde se posebno ističe obostrano podržavanje u međunarodnim institucijama, te smo došli do dogovora da nastavimo da radimo na daljoj liberalizaciji viznog režima između naše dve države.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike