STO: Razbijanje globalne ekonomije svet košta pet odsto rasta

28.04.2022

07:12

0

Veliko upozorenje iz Svetske trgovinske organizacije o posledicama fragmentacije globalne ekonomije

STO: Razbijanje globalne ekonomije svet košta pet odsto rasta
brod - Copyright Profimedia/Johan Nilsson

Fragmentacija globalne ekonomije i povlačenje velikih sila iz svetskih trgovinskih tokova učiniće sve zemlje ranjivijim na proizvodne šokove izazvane prirodnim katastrofama i izbijanjem smrtonosnih bolesti, izjavila je generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okondžo-Ivejla.

Ona je, u obraćanju na jednom događaju čiji je domaćin bio američki Nacionalni savet za spoljnu trgovinu, rekla da ekonomisti procenjuju da bi fragmentacija globalne ekonomije mogla da smanji globalni bruto domaći proizvod za pet procentnih poena na duži rok, preosi Rojters.

Okondžo-Ivejla je upozorila da će te gubitke pojačati viši transakcioni troškovi i problemi platnih bilansa. To će istovremeno otežati rešavanje problema kao što su klimatske promene ili stabilizacija globalnih tržišta hrane i đubriva, na kojima je rat u Ukrajini već izazvao ozbiljne poremećaje, zaključila je ona.

Svetska trgovinska organizacija (STO) je sredinom meseca smanjila svoju prognozu rasta globalne trgovine za ovu godinu za 1,7 procentnih poena, sa 4,7 na tri odsto zbog uticaja rusko-ukrajinskog rata.

Direktorka je tada naglasila da je "sada jasno da je dvostruki udar - od pandemije i rata - poremetio lance snabdevanja, povećao inflatorne pritiske i smanjio očekivanja u pogledu rasta proizvodnje i trgovine".

Ova organizacija sa sedištem u Ženevi očekuje da će rast globalne trgovine u narednoj godini iznositi 3,4 procenta, pri čemu napominje da su ove procene manje sigurne nego inače zbog neizvesnosti u vezi sa sukobom u Ukrajini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike