Budi se zmaj: Kineki BDP nadmašio očekivanja, porastao 4,8 odsto

18.04.2022

09:33

0

Samo industrijska proizvodnja u martu bila je veća za pet odsto, navode analitičari

Budi se zmaj: Kineki BDP nadmašio očekivanja, porastao 4,8 odsto
Foto: Profimedia

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom kvartalu 2022. jače nego što se očekivalo uprkos uticaju lokdauna u nekim delovima zemlje u martu.

Stopa privrednog rasta je iznosila u prva tri meseca 4,8 posto na godišnjem nivou, što je iznad prognoze analitičara od 4,4 procenta, pokazuju današnji podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Investicije u osnovna sredstva su porasle za 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Industrijska proizvodnja u martu je bila veća za pet odsto, ali je maloprodaja u tom mesecu pala za 3,5 procenata međugodišnje, znatno iznad očekivanja analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali pad od 1,6 odsto, uglavnom pod uticajem korona mera zatvaranja.

U periodu januar-mart, maloprodaja je povećana za 3,3 procenta međugodišnje, ali su potkategorije odeća, automobili i nameštaj zabeležili pad u tom periodu.

Samo u martu, u okviru maloprodaje je najviše opao promet nakita za 17,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, a slede ugostiteljstvo s padom od 16,4 posto i odeća i obuća sa 12,7 procenata, pokazali su podaci.

Stopa nezaposlenosti u gradovima porasla je u martu na 5,8 odsto sa februarskog nivoa od 5,5 procenata, dok je u populaciji 16 do 24 godine daleko viša i iznosi 16 odsto.

Izvoz, glavni pokretač rasta Kine, skočio je u martu za 14,7 odsto, što je daleko iznad očekivanja, dok je uvoz nenadano opao za 0,1 odsto u odnosu na pre godinu dana.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug