Nemci na njega troše milijarde a Austrijanci zabranjuju grejanje na gas

28.04.2022

07:04

0

Uvoz ruskih energenata u Nemačku od početaka rata u Ukrajiji prešao je vrednost od devet milijardi dolara

Nemci na njega troše milijarde a Austrijanci zabranjuju grejanje na gas
gasovod - Copyright AP Photo/Pavlo Palamarchuk, File

Nemačka je, sa iznosom od 9,1 milijardi dolara, bila najveći kupac ruske energije tokom prva dva meseca od početka rata u Ukrajini, pokazuje izveštaj jedne nezavisne istraživačke grupe, piše „Vašington post“.

Prema računici Centra za istraživanje energije i čistog vazduha, Rusija je zaradila 66,5 milijardi dolara od izvoza fosilnih goriva otkako su ruske trupe napale Ukrajinu 24. februara, navodi se u danas objavljenoj studiji te organizacije.

Na bazi podataka o kretanju tankera, praćenja tokova gasa kroz gasovode u realnom vremenu i procenama zasnovanim na evidencijama o mesečnoj trgovini, istraživači su izračunali da je Nemačka platila Rusiji oko 9,1 milijardu evra za isporuke fosilnih goriva u prva dva meseca rata, navodi američki list.

Iz nemačke vlade su poručili da mogu da komentarišu ove procene i odbili da pruže bilo kakve sopstvene brojke, dodaje se u tekstu.

Austrija zabranjuje grejanje na gas

Visoko zavisna od ruskog gasa je i Austrija, gde Ministarstvo za zaštitu životne okoline pravi nacrt novog zakona koji predviđa od 2023.godine zabranu grejanja na gas za zgrade koje ćetek  biti izgrađene.

Ta mera je bila prvobitno planirana tek od 2025, ali je zbog posledica velike zavisnosti od ruskog gasa, pomerena unapred.

U nacrtu zakona se navodi da od 1.januara 2023. neće biti dozvoljena ugradnja postrojenja za grejanje koje radi na tečna ili čvrsta fosilna goriva, odnosno i fosilni tečni gas.

Dodatno se navodi da sva grejanja na gas do 2040. moraju biti zamenjena alternativnim klimatski povoljnim rešenjima.

Od 2023. pokvarena postrojenja za grejanje na naftu ili ugalj treba da budu zamenjena "zelenim sistemima".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike