Kinezi standardno: Godišnji rast 8,1 odsto, rekordna trgovina sa svetom

01.03.2022

09:18

0

Autor: 24sedam

Kineska ekonomija i prošle godine je ostvarila visok rast, uprkos krizi i neprincipijelnim ometanjima s Zapada

Kinezi standardno: Godišnji rast 8,1 odsto, rekordna trgovina sa svetom
igračke transport kina - Copyright Profimedia

Kineska ekonomija održava dobar tempo rasta uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i zapadnim sankcijama u određenim oblastima i u 2021. godini ostvarila je rast rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) 8,1 odsto ukupno a osam odsto po glavi stanovnika, objavio je Nacionalni biro za statistiku.

- Ekonomija Kine je 2021. godine izdržala višestruke domaće i međunarodne pritiske i ostvarila ekonomski rast od 8,1 odsto - objavio je Statistički bilten nacionalnog ekonomskog i društvenog razvoja za 2021. godinu, a saopštila Kineska medijska grupa (CMG).

U 2021. godini doprinos Kine svetskom ekonomskom rastu dostigao je oko 25 odsto.  
To pre svega zbog toga što je ukupan obim uvoza i izvoza robe u Kinu i iz Kine iznosio je 6,2 biliona dolara. To je novi rekord i povećanje od 21,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- To pokazuje da su svetu potrebni kineski proizvodi, a i Kinezi sve više kupuju inostrane proizvode. Poslednjih godina, uz kontinuirano smanjenje negativne liste za pristup stranim investitorima tržištu, olakšavanje ulaganja i kontinuiranu optimizaciju poslovnog okruženja, Kina je nastavila da postaje važno mesto globalnih investicija - navedeno je u saopštenju.

Kina ostaje veoma zanimljivo tržište za strane investitore pa je prošle godine broj novih kompanija sa stranim kapitalom u Kini dostigao 61.000, što je povećanje od 23,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

"U svetu punom neizvesnosti, kineska ekonomija nastavlja da igra ulogu 'tvrđave' svetskog ekonomskog razvoja, ubrizgavajući više izvesnosti u globalni ekonomski oporavak", navela je CMG.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike