Zelena pauza: Topionica u Boru staje na tri meseca zbog unapređenja

24.03.2022

13:23

0

Kineski „Ziđin“ obnavlja i proširuje topionicu zbog čega neće biti proizvodnje

Zelena pauza: Topionica u Boru staje na tri meseca zbog unapređenja
Profimedia

Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema, saopštila je danas kompanija „Ziđin Srbija“.

Biće završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova, i rešen problem "hvatanja" svih gasova iz konvertorske hale.

U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter.

Uvođenje evropskih standarda

- Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima - navodi se u saopštenju „Ziđina“ koji je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

Obustavljanje proizvodnog procesa u „Topionici i rafinaciji“ (TIR) na tri meseca predviđeno je godišnjim planom kompanije, pa se uprkos tome, kako je istaknuto, u 2022. predviđa proizvodnja 85 hiljada tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

Kompanija „Ziđin Srbija“ ističe da je u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirala 161,5 miliona dolara.

- U TIR-u je prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je avgusta pušteno u rad. Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug